latinica  ћирилица
17/06/2018 |  17:09 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Посла има за ИТ струку и занатлије

Скоро половина данашњих радних мјеста у будућности би могло да буде замијењено неким од нових технолошких достигнућа. Тако не чуди податак да су на тржишту рада управо инжењерска и ИТ занимања међу најпожељнијим.

Са дипломом електро или машинског инжењера најлакше је до посла у Српској. Посебно су тражени и занати, па посла има за браваре, пекаре, зидаре и возаче.

И на глобалном економском тржишту, а и код нас, највећа је потражња за електро и машинским инжењерима, архитектима. Најбоље то знају у Иновационом центру Бањалука, који су кроз свој пословни инкубатор до сада подржали преко 200 идеја, и гдје је настало 38 фирми у којима је запослење нашло више од 260 радника.

ДРраго Гверо, директор Иновационог центра, каже да већ дуже раде са предузећима од којих је 2/3 из ИТ сектора. Додаје и да не зна да је било периода да нека од фирми није расписивала конкур и тражила младе са тим занимањем.

Ово показује и статистика Завода за запошљавање. У Бањалучкој филијали, кажу, пракса је показала - до посла најлакше долазе инжењери и професори математике, физике и њемачког језика, те фармацеути. Посла има и за већину занатских профила.

Младен Врећо, из Завода за запошљавање, каже да су тражена занимања заваривач, пекар, зидар, као и нека из области грађевинарства. Истакао је да је неопходна и додатна квалификација.

Пословна заједница је још прошле године сигнализирала да може доћи до недостатка одређених профила. Зато су са Владом и Заводом за запошљавање на вријеме почели пројекте преквалификовања радника.

Дејан Мијић, из Удружења послодаваца, каже да су наишли на велико интересовање и радника и послодаваца за преквалификацију, јер су се послодавци тиме обавезали да обезбиједе радна мјеста и запосле раднике за стално, а Завод ће кроз Владина средства платити преквалификацију.

Из пословне заједнице, потврда, за инжењере и занатлије да посла има.