latinica  ћирилица
18/06/2018 |  08:00 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Демонстранти покушали насилно ући у Собрање

Више цивила и полицајаца повријеђено је на протесту испред зграде Собрања у Скопљу након потписивања споразума са Грчком о коначном рјешењу спора о имену, којим бивша југословенска република постаје Република Сјеверна Македонија.
Протести у Скопљу - Фото: B92
Протести у СкопљуФото: B92

Дио демонстраната синоћ је насилно уклонио заштитну ограду, истовремено покушавајући да уђе у Собрање, те је реаговала полиција употријебивши оклопна возила и бацивши сузавац, саопштено је из македонског Министарства унутрашњих послова.

Полиција је навела да је повријеђено седам полицајаца и приведено 25 лица која су учествовала у нередима.

Из Ургентног центра у Скопљу саопштено је да је ријеч о лакшим повредама.

Међу демонстрантима, који су организовали окупљање посредством друштвених мрежа, било је чланова спортских навијачких група, а на полицију су бацали пиротехничка средства, каменице и флаше.

Споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену и стратешком партнерству између двије земље потписали су јуче у Њивицама/Псарадесу на грчкој обали Преспанској језера министри спољних послова Македоније и Грчке Никола Димитров и Никос Коцијас.

Противници споразума са Грчком, присталице највеће опозиционе странке у Македонији ВМРО-ДПМНЕ, јуче су протестовали у Битољу.