latinica  ћирилица
18/06/2018 |  11:16 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Одржана трибина "Битка на Кошарама"

"Битка на Кошарама" назив је трибине која је одржана у Кнежици у оквиру манифестације "Видовданских дана Кнешпоља". На трибини је говорио, пуковник Војске Србије Љубинко Ђурковић. Циљ трибине је освјежити сјећање на слободарску борбу српског народа за вријеме НАТО агресије.

Битка на Кошарама била је између 9. априла и 10. јуна 1999. године током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, између припадника Војске Југославије и ОВК-а, подржане регуларном војском Албаније и НАТО авијацијом. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници Југославије и Албаније. 

"То је битка која је сломила једну агресију. Придонијела је сламању НАТО снага и НАТО пакта и спријечила копнену инвазију на Србију, односно Савезну републику Југославију, али је то битка која још увек траје", рекао је пуковник Војске Србије Љубинко Ђурковић. 

У битци на Кошарама учествовало је 1.357 војника, официра и подофицира Војске Југославије, 265 од њих је рањено а 108 положило свој живот за одбрану Отаџбине.

"Било је у компоненти 15 пута више непријатеља него нас који смо бранили отаџбину. У оружаној надмоћбости 600 пута су били јачи", додао је Ђурковић.

Српски народ је вијековима страдао и скоро увијек имао неприајтеља надмоћнијег од себе, тако је било у битци на Кошарама, рекао је помоћни помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

"Колико је та битка значјна говори и чињеница да је један амерички пензионисани генерал рекао да су Кошаре пале, Косово би било до Београда", изјавио је Милуновић.

Трибина је одржана под покровитељством српско – руске заједнице "Завет", а у оквиру "Видовданских дана Кнешпоља".