latinica  ћирилица
18/06/2018 |  11:42 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Дистрикт Брчко сива зона - упозорава Управа за индиректно опорезивање

Из УИО упозоравају институције и органе управе у Дистрикту да је Брчко ''сива зона'' у којој још нема фискалног опорезивања.

Крајња потрошња у Брчком такође је много мања него што је фиксиран коефицијент ПДВ-а. Управа је уТужилаштву БиХ покренула судски спор због неизмиривања обавеза неких предузећа из Брчког.

Већина из опозиције и владајућих странака упозовара: Брчко је заиста сива зона. Више се троши него што се заради, корупција у Брчком је највећа у БиХ, а финансијски токови су потпуно измакли контроли. Није искоришћена могућност да крајња потрошња потврди коефицијент ПДВ- а од 3.55. Могућности су међутим да он буде и већи од четири одсто. 

"Да се доведе што више инвестиција, да се врате наши предузетници који су отјерани са овог простора попут Антуновића. И да његов промет иде преко Брко дистрикта, а не преко Федерације БиХ", навео је посланик у Скупштини Дистрикта Иван Крндељ.

Због крајње потрошње која је реално мања за 0.50 одсто, Дистрикту је од ентитета до сада незаконито припало око 180 милиона марака, тврде у Управи. Осим тога, од 10 предузећа против којих је Управа за индиректно опорезивање покренула поступак због неплаћања обавеза, њих седам је из Брчког. И сами послодавци, због тога трпе.

"Зато што тај послодавац који не измирује обавезе према фондовиам ПИО, здравсту и ПДВ- систему, практично не измирује те обавезе ни према поолодавцима, тако да и послодавци сносе велике посљедице", рекао је предсједник Привредне коморе Брчко Јеленко Илић.

Дситрикт је једино мјесто у БиХ које функционише без фискалног система. Прије двије године усвојен је Закон о фискализацији, и био је у коализија са важећим законима у БиХ, зато што је Влада планирала да из буџета финансира набавку око три хиљаде фискалних каса за брчаснке привреднике. 

"То је незаконита одлука, иако је законом утврђена. Не може Брчко дистрикт водити имовину код себе у билансу, а неко друуги да ту имовину користи. Ко ће управљати с тим?", упитао је директор Дирекције за финансије Брчко Мато Лучић.

Нови закон о фискализацији који би напокон био усклађен са важећим прописима је пред посланицима, и биће брзо усвојен. Њиме је предвиђено да ће фискализација почети 01. јануара наредне године.