latinica  ћирилица
18/06/2018 |  15:45 | Аутор: СРНА

Радници Бање Дворови чекају мјесец и по пријем код градоначелника Бијељине

Запослени Бање Дворови већ мјесец и по дана чекају да их прими градоначелник Бијељине Мићо Мићић да би разговарали о проблемима у овој јавној установи, наводе у Синдикалној организацији Бање.
Бања Дворови - Фото: РТРС
Бања ДворовиФото: РТРС

- Очекујемо овај позив од 29. маја. Контактирали смо и градоначелника Мићића и градског менаџера Милоша Стевановића, од којег смо добили одговор да ћемо бити примљени, али да будемо стрпљиви - рекао је Срни предсједник Синдикалне организације Бање Зоран Остојић.

Проблеми су настали и због неиспуњених кратокрочних мјера - избора менаџмента Бање, разматрања могућности кредитног задужења од милион КМ, са гаранцијом буџета Града, који би био намјенски и у висини неопходној за реновирање и адаптацију објеката и осавремењивање услуга /медицинска рехабилитација и базени/, како би све било спремно за предстојећу сезону.

- Рјешења за ово нема, кредита и инвестиција нема, квалитет услуге је на нивоу од прије 20 година - каже Остојић и додаје да су самим тим и приходи исти или чак и лошији, а када се упореде само са првих шест мјесеци прошле године катастрофални су.

Он наводи да ни краткорочна мјера - уговор са Фондом здравственог осигурања Српске, који је требало да износи 600.000 КМ, није испуњена.

- Данас имамо 200.000 КМ потписаних почетком године - каже Остојић.

Најосјетљивија тачка је питање систематизације, на којој, нагласио је Остојић, као синдикат инсистирају већ неколико година, али да то "некоме не одговара".

Остојић каже да су радници Бање били у штрајку прошле године више мјесеци, а прекинули су га у новембру и данас очекују да договор буде испоштован.

- Нажалост, и дан-данас већина наших гостију и пацијената зове и питај да ли радимо. То је само један од доказа да немамо способно руководство, да нам струка недостаје, те да су сви од руководства до туризма, правне службе и финансија нестручни за позиције на којим се налазе - рекао је Остојић.

Радници су, напомиње Остојић, посебно забринути јер главница дуга према Пореској управи износи 606.000 КМ, а рок за уплату је 31. децембар.

- Ако то не учинимо, од 1. јануара 2019. године смо поново у блокади. Неколико пута сам упозоравао директора о овом проблему, али одговора нити покушаја за рјешење нема - каже Остојић, који напомиње да од Града Бијељина радници не траже финансијску помоћ јер су већ добили 100.000 КМ, новац који је распоређен за прошлогодишње плате.

Остојић истиче да радницима не треба оваква помоћ, већ да им буде омогућено да зараде плате.

- Тражили смо састанак са градоначелником и градским менаџером искључиво због кредита којим бисмо измирили дуг према Пореској управи - напомиње Остојић.

Према његовим ријечима, све је остало на менаџменту који би, сматра он, морао да направи велики заокрет у пословању јер су сви објекти - ресторани, базени, локали издати приватницима, па запослени немају, како каже, од чега да зараде.

- Прошла година се понавља и желимо само да са Градском управом видимо имају ли они неко рјешење - каже Остојић и додаје да радници нису примили ниједну плату у овој години, те да је опстанак Бање неизвјестан.

Бања Дворови има педесетак запослених који су прекинули штрајк јер су радници прихватили понуђене краткорочне мјере договорене са руководством Града, а које нису испоштоване ни 50 одсто у корист Бање и радника.