latinica  ћирилица
18/06/2018 |  16:14 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Градишка: Све већа потражња за ЦНЦ техничарима

Све је већа потражња за ЦНЦ техничарима у Градишци. До сада у средњим школама није постојао смјер за овај образовни профил. Од нове школске године у Средњој техничкој школи уводи се нови смјер који би требало да задовољи потребе привреде.

Посебно је потреба за ЦНЦ оператерима изражена у предузећу Тикт манофактура које комплетну производњу пласира на инострано тржиште.

- До сада смо сами дошколовавали ученике за ову област - каже Крешимир Бодрожић, директор предузећа.

Слична ситуација и у предузећу ПМП Јелшинград, које планира нове инвестиције и запошљавање додатних кадрова.

- Планирамо озбиљне инвестиције. Тренутно градимо нову халу која би у функцији требало да буде у септембру. То значи да намјеравамо да запослимо додатних 100 радника. Највећи изазов је обучавање нових радника, јер посао који ми радимо није једноставан - каже Бранислав Бањац, директор овог предузећа.

Потребне ЦНЦ оператере привредници Градишке су до сада углавном обезбјеђивали преквалификацијама у сарадњи са Техничком школом Градишка.

У циљу што квалитетније практичне наставе, привредници ће Техничкој школи донирати ЦНЦ машине на којима ће ученици, послије проведене обуке, на ЦНЦ симулаторима стицати практична знања.

- Власник је одобрио да се школи помогне у сваком смислу и с тим у вези тражимо адекватан ЦНЦ строј на којем би се ђаци у школи обучавали за сутрашњи посао - каже Бањац.

Предузеће Тикт манофактура ће из своје производње донирати школи машину.

- Надам се да ћемо школу успјети опремити што боље, тако да ће кадрови који излазе из школе бити већ спремни за рад - каже Бодрожић.

У стварању услова за нови образовни профил Техничка школа, посредством Пројекта "Прилика плус", добила је ЦНЦ тренажере и опрему за мехатронику вриједну 60.000 КМ, док је изградњу просторија за кабинете и радионице финасирала општина Градишка.