latinica  ћирилица
19/06/2018 |  13:46 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Прва збирка пјесама Божане Алексић, дјевојчице из Ђулића

Божана Алексић, ученица петог разреда Основне школе "Иво Андрић" у Ђулићима код Теслића, пише пјесме. Недавно је своја дјела преточила у збирку пјесама "Дјечији свијет", која је врло брзо постала омиљена међу њеним другарима из разреда.

Таленат за писање Божана је открила прије неколико година на часу музичке културе. Од тада, биљежи све стихове, који јој, како сама каже, надолазе у разним ситуацијама.

Због тога, оловку често држи и на путу до школе, да јој, у шали додаје, стихови не побјегну. Тако се међу њеним радовима нађу најљепше пјесме о прољећу, цвијећу, школи и другарству. Своје пјесме објединила је у збирку симболичног назива "Дјечији свијет".

"Кад се пробудим, имам већ риме у глави и почнем да пишем. Почела сам да пишем пјесмице са осам година, али се нису тада баш римовале, па сам их поправљала. Имала сам 12-13 пјесмица, код куће сам још писала и онда сам написала књигу. Мој тата је то мени за рођендан као поклон приредио", каже Божана, ученица петог разреда у Основној школи "Иво Андрић" у Ђулићима.

Занимљиво, пјесме најчешће пише за своју шестогодишњу сестру Александру. С обзиром на то да су се пјесмице млађој сестри веома допале, за Божану је то био подстицај да настави даље. За њену збирку и другари из разреда имају само ријечи хвале.

Учитељ Миодраг Николић прича да дуго није имао бољу и марљивију генерацију ђака. Међу њима се Божана посебно издвојила по свом таленту, одличним резултатима на литерарним и ликовним такмичењима. Од првог разреда у дневнику су све петице.

Божана машта о томе да се њена пјесма једног дана нађе у читанкама и да се за њене стихове надалеко чује. На том путу, ми јој желимо пуно среће.