latinica  ћирилица
19/06/2018 |  19:28 | Аутор: СРНА

Хрватска поздравила одлуку ЕК, Словенија разочарана

Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је данас да је Европска комисија исправно одлучила да се не треба мијешати у спор о граници Хрватске и Словеније, те поновио да Загреб жели рјешење које ће бити постигнуто договором.
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba) -
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba)

- Не мијешати се у овакву врсту спора најбоље је што је Комисија могла учинити - рекао је Пленковић новинарима на маргинама свечане додјеле почасног доктората члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу.

Пленковић је оцијенио да тражење рјешења судским путем није добро за партнере у ЕУ, савезнице у НАТО и двије пријатељске земље, преносе хрватски медији.

- Зато ћемо нашим пријатељима у Словенији још једном понудити рјешења за овај спор, на начин који би могао бити прихваћен касније и у Хрватском сабору и у Државном збору - закључио је хрватски премијер.

Европска комисија саопштила је јуче да остаје неутрална и да се неће придружити Словенији у најављеној тужби против Хрватске пред Судом ЕУ због неспровођења арбитражне пресуде о граници.

Словеначки премијер Миро Церар рекао је да је разочаран због одлуке Европске комисије и најавио да ће његова влада у четвртак, 21. јуна, донијети одлуку о тужби против Хрватске пред Судом ЕУ у Луксембургу због непоштивања закона ЕУ у вези са неизвршавањем арбитражне одлуке.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском, према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода.

Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, не признаје одлуку Арбитражног суда.

Словенија је у марту писала Европској комисији, с приједлогом покретања тужбе против Хрватске због непоштивања арбитражне одлуке о граници, надајући се да ће имати Комисију на својој страни.