latinica  ћирилица
20/06/2018 |  10:06 | Аутор: СРНА

У Грчкој драстично повећање броја миграната, у Бугарској смањење

Број тражилаца азила у Бугарској од почетка ове године смањен је у поређењу са другом половином 2017, док је Грчка у првих пет мјесеци ове године прихватила највећи број миграната од свих земаља чланица ЕУ и забиљежила повећање од 90 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.
Фронтекс (фото:.meltingpot.org) -
Фронтекс (фото:.meltingpot.org)

Према подацима Европске агенције за контролу граница "Фронтекс", у Грчку је од почетка ове године стигло 19.800 миграната.

Грчко Министарство за миграциону политику одлучило је да поново отвори четири кампа за смјештај већег броја избјеглица и миграната, који преко ове земље покушавају да се домогну неке од земаља западне Европе.

Истовремено, према подацима бугарске Државне агенције за избјеглице, у првих пет мјесеци ове године захтјев за азил поднијела су 492 мигранта, а у периоду јул-децембар прошле године 1.595 особа.

Подаци указују да су 152 особе добиле статус избјеглице, 250 хуманитарни статус, а да је 350 захтјева одбијено, јавили су бугарски медији.

Међу мигрантима који су поднијели захтјев, највећи број је поријеклом из Сирије, а слиједе држављани Авганистана, Ирака и Пакистана.

Према подацима Европске канцеларије за питања азила, прошле године у земљама ЕУ поднесено је 728.470 апликација за азил. Према привременим подацима за 2018. годину до априла, мјесечно се у просјеку подноси око 50.000 захтјева.

Највише захтјева за азил поднесено је у Њемачкој, затим у Италији, Француској, Грчкој и Великој Британији, а највише апликаната било је из Сирије, Ирана и Авганистана.

Ове године отворена је и нова мигрантска рута, преко Албаније и БиХ.