latinica  ћирилица
20/06/2018 |  13:21 | Аутор: СРНА

Иванов тражи од Заева да покрене поступак за његову смјену

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов позвао је данас премијера Зорана Заева да покрене поступак за његову смјену, будући да неће подржати споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену којим се Македонија преименује у Републику Сјеверну Македонију.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

"Позивам Заева да са двотрећинском већином /у парламенту/, која је неопходна за промјену Устава, одмах покрене поступак за утврђивање одговорности предсједника Републике, односно импичмент. Мој став у односу на штетни споразум о имену јесте коначан и остаје непромијењен упркос пријетњи и притисцима", нагласио је Иванов.

Премијер Заев рекао је синоћ да ће власт окупити двотрећинску већину у Собрању и неће дозволити Иванову да "блокира процесе који Македонију воде напријед".

Он је навео да је могуће да парламентарна већина затражи импичмент за Иванова ако не потпише договор са Грчком, а грађани се изјасне позитивно на референдуму.

Министри спољних послова Македоније Никола Димитров и Грчке Никос Коцијас потписали су 17. јуна споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену и стратешком партнерству између двије земље.

Иванов је најавио да неће потписати споразум након ратификације у Собрању.

Ратификација споразума је у току.