latinica  ћирилица
20/06/2018 |  21:48 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Церар привремено одгодио одлуку о тужби

Словенија ће тужбу против Хрватске због кршења арбитражне одлуке о граници поднијети Суду ЕУ тек након што буде конституисан нови сазив парламента, рекао је предсједник техничке Владе Миро Церар који је раније најављивао да ће сутра бити донесена одлука.
Миро Церар - Фото: Screenshot/YouTube
Миро ЦерарФото: Screenshot/YouTube

Церар је након састанка са предсједницима свих странака у новом парламенту рекао да треба причекати расправу о тужби пред парламентарним одбором за спољну политику, након што буде конституисан нови парламент и почне да ради.

Он је навео да на затвореном састанку није било отвореног противљења тужби против Хрватске, преносе медији.

"Међу странкама постоји сагласност да текст тужбе треба до краја припремити, а данас смо говорили о главним елементима тужбе. Није било противљења томе него су се тражила додатна појашњења, али је превладало увјерење да челници политичких странака и чланови будућег парламентарног одбора за спољну политику обаве расправу о арбитражној тужби још једном", рекао је Церар.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода.

Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, не признаје одлуку Арбитражног суда.