latinica  ћирилица
21/06/2018 |  13:21 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Бањац: Група од 15 до 20 миграната на подручју Козарске Дубице; Појачати број полицајаца на граници

Самостални посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац позвао је да због појаве групе од 15 до 20 миграната буде појачано присуство граничне полиције на подручју општине Козарска Дубица.

Бањац је рекао данас новинарима у Бањалуци да није прихватљиво и довољно да 12 полицајаца у једном комбију контролишу границу на подручју од Козарске Дубице до Градишке.

Он је позвао министра безбједности БиХ Драгана Мектића да се "стварно бави својим послом координације служби безбједности", и нагласио да министар мора реаговати на ову информацију и на овом подручју појача присуство граничне полиције.

"Уколико то Мектић не може да обезбиједи, позивам га да позове МУП Републике Српске да асистира о том питању. У противном ми ћемо морати да позовемо МУП Српске да изађе на границе Републике Српске", истакао је Бањац.

Он је навео да је прије три дана око 20.00 часова на подручју Дубичке равни, између села Међеђа и Демировац, из аутобуса изашло између 15 и 20 миграната и отишло према подручју Козаре.

Он је рекао да су се након тога мигранти ноћу спустили према граници и ријеци Сави, гдје су покушали прећи у Хрватску.

"Имамо информацију да је једног мигранта на подручју Међеђе ухапсила Гранична полиција БиХ, док је шест миграната вратила хрватска полиција назад у БиХ и ту им се губи траг", навео је Бањац.

Он је рекао да о овоме има сазнања МУП Српске који је благовремено о томе обавијестило Граничну полицију и све релевантне безбједносне структуре БиХ.

Бањац је истакао да је посебно забрињавајуће то да су, када су их контролисали припадници МУП-а Републике Српске, три лица имала уредне папире за боравак у БиХ и да су приликом покушаја преласка у Хрватску враћени назад у БиХ.