latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:53 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Требиње: Изградња стамбене зграде за 48 корисника колективног или алтернативних смјештаја

У Требињу је озваничен почетак изградње стамбене зграде, за смјештај четердесет осам корисника колективног или алтернативних смјештаја.

Пројекат ЦЕБ 2, за који је Влада Српске, од Европске банке за обнову и развој, узела кредит од осамнаест милиона евра, подразумијева изградњу осамнаест објеката у петнаест општина.

Изградњом објекта, за који је документацију и инфраструктуру обезбиједио град, био би трајно ријешен проблем смјештаја лица из колективних и алтернативних смјештаја. Неки од корисника подстанари су деценијама.

Бојана Куртеш која је избјегло лице каже да је до сада била подстанар.

"Ово ће нам много значити. Сву љепоту осјетићемо када уселимо", истакла је Бојана.

Град је прихватио све услове изградње, које диктира Европска унија. Вриједност је 1,85 милиона марака.

"То је један од изузетно важних пројеката, који подразумијева да, послије толико деценија, добију комфоран живот. Нажалост, они су на комфпр давно заборавили", истиче Драгослав Бањак предсједник Скупштине Града Требиња.

У Републици Српској, планирана је изградња осамнаест стамбених објеката, у петнаест општина. У току је или је при крају изградња десет зграда, у девет општина, из програма ЦЕБ 2. У плану је и регионални пројекат, на који се пријавило много више лица.

Давор Чордаш министар за избјеглице и расељена лица Српске наводи да када је у питању регионални програм, било је 25.000 захтјева, на нивоу БиХ чак њих 60.000.

"Много њих је заинтересовано ако не за повратак, онда за обнову имовине", рекао је Чордаш.

Пројектом ЦЕБ2, на нивоу БиХ, до 2020.године, планирано је затварање 121. колективног центра, а за преосталих 55 обавезу су преузеле ентитетске владе. Осим стамбеног збрињавања, циљ је и да се обезбиједи економски развој. Зграде, које се праве, биће власништво локалних заједница, а лица која уселе биће трајни корисници.

Семиха Боровац министарка за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ каже да је ту много бенефита.

"Плаћаће станарину, не у пуном износу, него у складу са социјалним статусом", рекла је Боровац.

Дио трошкова становања, сносиће локалне заједнице. Посебност овог пројекта је што ће станови бити опремљени. У Требињу је, у оквиру програма ЦЕБ2, у току реконструкција Дома пензионера, који је дијелом и колективни смјештај.