latinica  ћирилица
22/06/2018 |  09:29 | Аутор: СРНА

Човић: Бошњачка политика не може утицати на односе у Републици Српској

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да се са бошњачке политичке сцене данас не може видно утицати на политичке односе у Републици Српској, али да се дјелимично може утицати на избор српског члана Предсједништва БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је рекао да Бошњаци могу помоћи да се успостави власт на нивоу БиХ у име српског народа, те утицати да се дефинише Клуб Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Међутим, основа идеје је потпуно овладати ФБиХ и када то успију, и тај ентитет потпуно ставе под своју контролу, долази сљедећа фаза када ће се тај утицај доминантно, с једним другачијим приступом, вјероватно с новим људима, пренијети на читав простор БиХ, па тиме и на Републику Српску", рекао је Човић за "Вечерњи лист", издање за БиХ, коментаришући тврдњу да су Бошњаци коначно одустали од Републике Српске и концентрисали се на ФБиХ.

Он је оцијенио да је то само један међукорак у коначној слагалици, истичући да за разлику од носилаца такве идеје који процјењују да је за њену реализацију потребно два изборна циклуса, сматра да ни 50 изборних циклуса неће бити довољно за спровођење такве замисли која је неодржива на простору БиХ.

Говорећи о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Човић је рекао да за сада има изузетну подршку и снагу, те политичку виталност, колико год дуго да траје у Српској.

"Појавиће се још неки независни кандидати, али српски народ, сигуран сам, знаће одлучити и изабрати ко га је у стању на најбољи начин представљати. Некоректно је да кажем ко ће то бити - један или други човјек - иако врло јасно видим ко ће то бити", рекао је Човић.

Он је изразио увјерење у своју изборну побједу за позицију хрватског члана Предсједништва БиХ, истичући да у посљедњих 20 година, како се бави политиком, ниједан посао није остао незавршен.

"Коректно осмислимо, имамо план, политику, подесимо тактику и стратегију која то све одређује. Мислим да смо нешто слично направили и овај пут и то је онај `план Б` који је многе заинтересовао", рекао је Човић, који је и лидер ХДЗ-а БиХ.

Он је појаснио да за разлику од схватања да "план Б" значи бојкот избора уколико не дође до измјена Изборног закона, значи управо супротно - политичко јачање позиције хрватског народа.

"`План Б` мора обезбиједити избор легитимних представника, без обзира на Изборни закон. Доћи ће и `план Ц` па ће се сви увјерити да је једини пут који Хрвати имају - пут европске интеграције и јачања БиХ", поручио је Човић.

Према његовим ријечима, четири кандидата на предстојећим изборима за бошњачког члана Предсједништва, на бошњачкој политичкој сцени, и два кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ - Жељко Комшић /ДФ/ и Бориша Фалатар /Наша странка/ рачунају на исто бирачко тијело.

Човић је истакао да је бошњачко бирачко тијело три и по пута веће и бројније него хрватско и да је ријеч о 650.000 до 700.000 гласова.

"Како ће се расподијелити, не знамо. Имамо свој став, као и код српског члана Предсједништва и видим сваког колегу у новембру, који ће са мном сједити, али би некоректно било да излазим са тим именом", додао је Човић.