latinica  ћирилица
22/06/2018 |  12:51 | Аутор: ФОНЕТ

Марина Абрамовић у Београду

Свјетска умјетница перформанса борави у престоници поводом припрема за ретроспективну изложба "Чистач" коју ће имати 2019. у Музеју савремене умјетности.
Марина Абрамовић (Фото: tumblr) -
Марина Абрамовић (Фото: tumblr)

Свјетска умјетница перформанса Марина Абрамовић борави у Београду поводом припрема за ретроспективну изложба "Чистач" коју ће имати 2019. године у Музеју савремене умјетности, а за РТС је изјавила да је врло емотивно доживјела долазак у Музеј и позив да направи изложбу.

"Послије смрти мога оца и мајке, нисам редовно долазила у Београд, тако да је много времена прошло. Све то вријеме Музеј савремене умјетности био је затворен. Сада доћи у нови Музеј који изгледа стварно изврсно да направим своју ретроспективу у њему и да се вратим најзад кући, врло је емотивно за мене", рекла је Марина Абрамовић.

Она је за културни дневник РТС казала да је Београд пун младог свијета и да су млади публика коју би жељела да има у Музеју.

"Ја бих вољела да они виде шта сам ја радила посљедњих 50 година мог живота", рекла је Марина Абрамовић.

Ретроспективна изложба "Чистач" гостовала је у у седам градова у Европи - Штокхолму, Копенхагену, Ослу, Бону, Фиренци и пољском граду Торунаа.

Марина Абрамовић је посљедњи пут самостално излагала у Београду 1975. године, послије чега је напустила земљу.