latinica  ћирилица
22/06/2018 |  12:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић и Радев у Димитровграду

Предсједник Србије Александар Вучић и његов бугарски колега Румен Радев допутовали су у Димитровград гдје ће имати више активности, између осталог састаће се са представницима бугарске националне мањине.
Вучић и Радев у Димитровграду - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Радев у ДимитровградуФото: ТАНЈУГ

Предсједник Србије Александар Вучић и његов бугарски колега Румен Радев разговарали су данас у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине, а Вучић је послије састанка поручио да Бугари у Србији треба да се поносе бугарским именом и својим коријенима, а да воле и поштују своју државу Србију.

То је, како је рекао новинарима, пренио и представницима бугарске мањине током састанка.

"Рекао сам им да, наравно, треба да се поносе бугарским именом и презименом и бугарским коријенима, као и да нико у Србији никада неће да им брани, а наше је да им помогнемо, да воле Бугарску и да воле и поштују своју државу Србију", рекао је Вучић.

Како је примијетио, не постоје већи проблеми те мањине у Србији, те додао да ће са МУП-ом брзо бити ријешени проблеми са бугарским презименима у личним документима.

"Ако је то био проблем, то ћемо одмах да рјешавамо", рекао је Вучић.

Указао је да је ријешено и питање финансирања медија на бугарском језику, у значајнијем износу него што је раније био случај, као и да је у највећој мјери ријешено и питање уџбеника за основне и средње школе, те да су, осим два уџбеника за основну школу, остали уџбеници на бугарском одштампани.

"Рекао сам и Радеву, који је искрени пријатељ Србије и врло отворен и конкретан, да кажу шта треба да урадимо. Дајте ми конкетне задатке да их спроведемо у дјело и рјешавамо", рекао је Вучић.

Додао је да се улаже у Димитровград и тај крај Србије, те да ће аутопут до бугарске границе бити завршен током године и да ће то бити модерна саобраћајница, која ће нас спајати и са Бугарском и Турском на истоку, али и са Мађарском, Словачком и другим западним земљама.

Предсједник Вучић је изнио податак да је у једну трасу, која спаја аутопут са Улицом Георги Димитрова у Димитровграду, уложено 1,2 милиона евра, како би људи имали везу са аутопутем, као и да Канцеларија за јавна улагања улаже у најмање три објекта у том граду.

"Радев се много бори за Бугаре који живе овде, свака му част. Као да видим себе кад одем негдје у регион и борим се за српски народ", истакао је предсједник Србије.

Додао је да је на састанку било ријечи и о проблемима појединих инвеститора и њиховом рјешавању, као и рјешењу за проблем Звоначке бање код Димитровграда, те о улагању у инфраструктуру општина у том крају Србије.

Два предсједника ће током посјете Димитровграду положити венце на споменик "Паметник" на Нешковом брду, где су погинули и Срби и Бугари у братоубулачком рату 1885. године, а Вучић је изразио наду да ћемо успјети једни друге да називамо браћом, јер смо недуго након ратова разумјели какве смо грешке правили.

"Да ћемо поштовати и вољети једни друге и да ћемо умјети да живимо не само једни поред других већ и заједно", рекао је Вучић и захвалио бугарском колеги на посјети.

Додао је да код Срба нема никога ко не воли Бугаре и да то није зато што сам Бугарска треба на путу ка ЕУ, већ као комшија, сусједна и пријатељска земља.