latinica  ћирилица
22/06/2018 |  13:56 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Још траје истрага против Атифа Дудаковића

Тужилаштво БиХ води интензивну истрагу против бившег генерала и команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, рекао је Срни портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.
Атиф Дудаковић (Фото: архив/screenshot) -
Атиф Дудаковић (Фото: архив/screenshot)

"Истрага је још у току и на овом предмету се интензивно ради", изјавио је Грубешић.

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића с Екремом Дедићем, Ибрахимом Шиљдедићем, Сафетом Салихагићем, Адисом Зјакићем, Реџепом Згојићем, Самиром Солаковићем, Фатмиром Муратовићем, Мухаремом Алешевићем, Хусеином Балагићем, Ејубом Корјенићем, Ибрахимом Надаревићем и Саидом Мујићем за злочине против човјечности почињене на подручју Крајине 1995. године.

Дудаковић се сумњичи и за злочине почињене над цивилним становништвом на подручју Аутономне Покрајине Западне Босне.

Они су ухапшени по налогу Тужилаштва БиХ 27. априла. Суд БиХ је 29. априла одбио приједлог Тужилаштва БиХ да осумњиченима одреди једномјесечни притвор због опасности да би на слободи могли утицати на свједоке, те им је изрекао мјере забране.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић раније је рекао да је тај центар против Дудаковића прикупио и доставио поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ 8.000 страница доказне документације.

Докази се, како је рекао, односе на акцију "Сана `95", од 13. септембра до 10. октобра 1995. године, те обухватају тадашње општине Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост.

Он је додао да су Тужилаштву БиХ доставили документацију за 256 убијених лица, међу којима је најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа рођена 1986. године, те да постоје докази и видео-материјали да је Дудаковић вршио егзекуције на десет локација које су доставили тужиоцу.

Којић је рекао да је Центар двије године сарађивао с поступајућим тужиоцем у овом случају, те изразио увјерење да ће оптужница бити подигнута веома брзо.

То се, ни скоро два мјесеца након Дудаковићевог привођења, још није десило.

Пријаву против Дудаковића су 2006. године поднијели тадашњи предсједник и премијер Републике Српске Драган Чавић и Милорад Додик, а допуна извјештаја је поднесена 2015. године.