latinica  ћирилица
22/06/2018 |  15:58 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Сетом закона до повећања плата свим радницима

Премијерка Српске Жељка Цвијановић, говорећи о најављиваном повећању плата у Српској, рекла је данас у Бањалуци да Влада о томе већ неко вријеме разговара са послодавцима и синдикатом, те да се о овом питању у јавности почело говорити онда када се знало како ће да изгледа концепт повећања плата свим радницима, како у јавном тако и у реалном сектору.

- Сматрамо да ће то бити врло избалансирано и једно правдено рјешење, те да ћемо на тај начин створити добру и солидну основу за оно што ћемо радити у наредном периоду - истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, важан моменат је опредијељеност Владе да се, уз сагласност свих социјалних партнера, осим поменутих повећања, додатно третирају радници са најнижим платама.

- То ће бити цијели низ од осам или девет закона с којима ћемо ићи у Народну скупштину и претпостављам да ће то бити прихваћено од свих - нагласила је премијерка Српске.

Она је додала да Влада није жељела да у јавност излази са концептом повећања плата док не види какве су анализе стања, додавши да су оне за првих шест мјесеци очекиване.

- Анализе се уклапају у пројекције да имамо више новца него што смо и планирали, према томе нећемо имати никакв проблем да то проведемо - истакла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је оцијенила да многи веома погрешно, без елемнтарних знања, коментаришу ово питање, тврдећи како ће Влада да се задужује да би обезбиједила нека повећања, што апсолутно није тачно.

- Када је прије неколико година Влада увела неопорезиви дио дохотка од 200 КМ, оставила је у привреди 94 милиона КМ. Овај пут Влада одлучује да кроз одрицање од одређених средстава, разлику која ће се направити усмјери према радничким платама - појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да нема никакве приче о било каквин задужењима, те да је ријеч о врло испланираном кораку, на којем се радило заједно са социјалним партнерима, како би се дошло до сваког радника у Српској, без привилегованих у јавном сектору.