latinica  ћирилица
22/06/2018 |  16:55 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за још четири лица ухапшена у акцији "Силва"

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву поднијело је Окружном суду приједлог за одређивање притвора за четири лица ухапшена у акцији "Силва" због сумње да су починили више кривичних дјела из области привредног и општег криминала чиме су оштетили буџет Републике Српске и Јавно предузеће Шуме Српске за још неутврђени износ.
Зграда Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com) -
Зграда Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву (Фото: sarajevo-rs.com)

Притвор је предложен за лица чији су иницијали В.Д, Г.Ј, Д.Ј. и М.С.

"Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полицијска управа Источно Сарајево, у сарадњи са Републичком шумарском инспекцијом, јуче су наставили спровођење акције `Силва` у оквиру које су извршени претреси на више локација на подручју Источног Сарајева и овом приликом ухапшено је више лица", саопштено је из Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву.

Након криминалистичке обраде ухапшених, четири лица су данас предата у надлежност Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву.

У саопштењу напомињу да је наставком акције "Силва" проширена истрага против још 22 лица због сумње да су у протеклом периоду на подручју општина Соколац, Рогатица и Пале извршила више кривичних дјела.

Ријеч је о кривичним дјелима удруживање ради вршења кривичног дјела, а у вези са кривичним дјелима незаконито поступање у привредном пословању, злоупотреба службеног положаја или овлаштења, пустошење шума, крађа, злоупотреба службеног положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, непријављивање кривичног дјела или учиниоца, фалсификовање или уништавање службене исправе, спречавање доказивања, фалсификовање знакова за обиљежавање робе мјера и тегова, утаја пореза и доприноса и недозвољена трговина, те незаконито поступање у привредном пословању.

"На овај начин осумњичени су као удружена група од марта до јуна на подручју општина Соколац, Рогатица и Пале, а према претходном договору и уз сагласност и одобрење одговорних лица у јавном предузећу и у предузећима у приватном власништву, извршили више кривичних дјела чиме су оштетили буџет Републике Српске и Јавно предузеће Шуме Српске за до сада неутврђен износ", наведено је у саопштењу.

Припадници МУП-а Републике Српске ухапсили су 12. јуна 21 лице осумњичено да је на подручју Сокоца, Рогатице и Пала извршило више кривичних дјела.

Од 21 лица ухапшеног у акцији "Силва", 16 је пуштено да се брани са слободе, док је за пет лица предложен притвор, речено је јуче Срни у МУП-у Српске.