latinica  ћирилица
23/06/2018 |  09:03 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Мајкић: Покушаји представљања "босанског језика" - вријеђање Срба

Мобилна апликација "Правопис босанског језика", која је неколико дана рекламирана на Фејсбук страници Амбасаде БиХ у Вашингтону, још једна је у низу провокација бошњачког дијела дипломатске мреже БиХ, изјавила је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"Ово није први пут да амбасаде, гдје су бошњачки амбасадори, покушавају да прогурају причу о `босанском језику`. Нешто слично смо имали и у Аустралији недавно гдје се преко амбасаде БиХ гура прича о увођењу `босанског језика` у школе", каже Мајкићева за београдске "Вечерње новости".

Она истиче да се овај проблем мора сасјећи у коријену и санкционисати сви они који злоупотребљавају функције амбасдора.

"Покушаји представљања `босанског језика` као јединственог у БиХ је вријеђање Срба, али и српског језика, и то је неприхватљиво за Републику Српску", поручила је Мајкићева.

Мајкићева је за "Глас Српске" изјавила са су Срби изгубили значајне руководеће позиције у институцијама БиХ у посљедњем мандату у којем је Републику Српску представљао Савез за промјене и, како је рекла, тешко ће се бити опоравити од тог суноврата.

Она је навела да је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у име Савеза за промјене договорио са бошњачким и хрватским колегама Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем расподјелу челних позиција у институцијама БиХ након прошлих избора, 2014. године.

"Тај договор је већ у старту био на штету Срба, али ни ту није био крај јер је додатно урушен с обзиром на то да су представници Савеза за промјене наставили да чине уступке. На позицију директора Дирекције за европске интеграције БиХ требало је поново да буде изабран српски кадар, али је та позиција препуштена Бошњацима", рекла је она.

Према њеним ријечима, СДА им је је за тај уступак обећала да ће добити позицију директора Агенције за државну службу БиХ, али су и њу задржали Бошњаци.

"На позицији директора агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ је Бошњак, иако је та институција припала Србима. Мјесто директора Управе за индиректно опорезивање требало је да припадне Србима, али је поново уступљено Хрватима", рекла је Мајкићева, наводећи да је огроман значај сваке од наведених институција.