latinica  ћирилица
23/06/2018 |  10:06 | Аутор: СРНА

Грубеша би требало да донесе коначну одлуку о изручењу Мамића

Министар правде БиХ Јосип Грубеша требало би да донесе коначну одлуку да ли ће БиХ изручити Хрватској бившег извршног директора загребачког Фудбалског клуба "Динамо" Здравка Мамића.
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak) -
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak)

О изручењу Мамића Хрватској одлучиваће Ванпретресно вијеће Суда БиХ на основу жалбе Тужилаштва БиХ у којој се наводи да судија за претходно саслушање Татјана Косовић, као судија појединац, није могла о томе одлучивати, пише "Дневни аваз".

Ванпретресно вијеће ће након што донесе одлуку о томе информисати Министарство правде БиХ с обзиром на потјерницу Жупанијског суда у Осијеку.

Мамићев адвокат Здравко Рајић каже да је ријеч о преиначењу првостепеног рјешења Суда БиХ, те да ће се сада одлучивати по пријему молбе Министарства правде Хрватске за изручење Мамића, али да му није познато да ли је молба стигла.

"Мислим да, у суштини, од тога нема ништа, јер је овдје све јасно", сматра Рајић.

Мамића су 14. јуна ухаписли припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ и истог дана га предали Суду БиХ, који је дан касније одбио да га изручи Хрватској.

Жупанијски суд у Осијеку осудио је Мамића на шест и по година затвора извлачења око 10,5 милиона евра путем трансфера играча из Фудбалског клуба "Динамо".

Мамић је дан уочи изрицања пресуде побјегао у БиХ, а осјечки суд је за њим расписао домаћу и међународну потјерницу.