latinica  ћирилица
23/06/2018 |  13:16 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Од продаје обвезница на Бечкој берзи 168 милиона евра

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска продајом обвезница на Бечкој берзи у износу од 168 милиона евра прва у БиХ која је успјела да на овај начин за јавне рачуне обезбиједи препознатљивост на међународном финансијском тржишту.

Он је навео да је тај новац на располагању Републици Српској и да може бити "повучен" истог тренутка када се за тим укаже потреба.

"То је дио годишњег предвиђеног обима задужења који подразумијева искључиво обезбјеђивање средстава за покриће претходних задужења, тако да се не дешава ново задужење", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, да је дошло до новог задужења Република Српска не би могла доћи до износа од 40 одсто јавног дуга у БДП-у, за који вјерује да ће веома брзо пасти на 38 одсто, чиме ће достићи најнижу стопу јавног дуга у Републици Српској посљедњих година.

Видео можете погледати и на РТРС Јутјуб каналу:

"Желим да изразим задовољство чињеницом да су инвеститори реаговали, да је на Бечкој берзи обезбијеђен новац, јер је то веома важно за финансијско кретање Републике Српске. Веома је важно да смо препознати и прихваћени у том погледу и ми проглашавамо веома успјешном ову емисију обвезница", истакао је Додик послије састанка са премијером Жељком Цвијановић, министром финансија Зораном Тегелтијом и министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем.

Додик је навео да су створени услови да је за сваку сљедећу потребу Република Српска проширила круг инвеститора и да се не мора ослањати на официјелне, како је до сада био случај, него је послала поруку да може и на међународном тржишту капитала да се креће на овај начин.

"Вјерујемо да ће у сљедећој емисији обвезница то бити препознато. Ради се о каматној стопи од 4,7 одсто на пет година, то је далеко ниже него што су добијале међународно признате земље из региона, чија се камата приликом првог изласка на међународно тржиште кретала од девет до 12 одсто", појаснио је Додик.

Предсједник Српске каже да је мали износ новца разлог због чега нису заинтересовали велике инвеститоре.

"У сваком случају створили смо услове да и ово буде препознато, створили смо услове за такозвано инвестиционо банкарство које ће омогућити да наши људи могу са идејом да анимирају банке које ће их пратити без тражења званичних обезбјеђења плаћања", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Влада у претходном периоду издвојила 103 милиона КМ за капитална улагања у пројекте широм Републике Српске.

Додик је навео да је томе потребно додати и 170 милиона КМ улагања у путеве, као и чињеницу да је обезбијеђено 54 милиона КМ за градњу болнице у Источном Сарајеву, а да ће најкасније у августу бити расписан међунардни тендер за изградњу болнице у Добоју.

"Завршавамо реконструкцију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ у шта је уложено око 100 милиона КМ. Претходно смо морали да ријешимо квалитетно напајње струјом, обезбјеђивање квалитетног снабдијевања водом, канализацијом и свим осталим, чиме укупна улагања сигурно премашују 150 милиона КМ у претходних седам или осам година", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је подсјетио да УКЦ никада није прибавио, ни употребну, ни грађевинску дозволу, да је радио у готово нерегуларним условима све вријеме, те да су сада створени услови да ова установа буде потпуно опремљена по стандардима који се траже.

"Из кредитних средстава обезбијеђено је више од 100 милиона КМ у овој години за област водопривреде, док је од Европске банке за обнову и развој обезбијеђено 70 милиона евра за изградњу дионице пута од ентитетске линије са Федерцијом БиХ код Добоја, па до споја са ауто-путем Бањалука-Добој", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Влада је у завршним преговорима са двије кинеске компаније, од којих се са једном преговора о изградњи коридора "Пет це" од Вукосавља до Брчко дистрикта у виду концесије.

"То подразуимјева да ми дамо дозволу за концесионо управљање, а финансирање и управљање тим путем у периоду концесије вршиће та компанија, што говори да ћемо пут градити без задужења било којег субјекта у Српској", објаснио је Додик.

Са другом кинском компанијом, додао је Додик, преговора се о давању под концесију дионице ауто-пута Бањалука-Приједор са брзом цестом до Градине, што подразумијева "брзи спој" Козарске Дубице и Приједора.

Додик је додао да очекује да ће имати промоцију ових пројеката на самиту "16 плус један" који ће бити одржан у Бугарској.

Он је подсјетио да су ови пројекти стављени на официјели дио те конференције, након чега су предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић покушавали да спријече да се Српска експонира и да промовишу пројекат који се односи на термоелектране код Тузле и Бановића.

Поменутим улагањима, Додик је додао и преговоре са Србијом и предсједником Александром Вучићем, истичући договор да се заједно гради ауто-пут од границе са Србијом до границе са Брчко дистриктом.

"То говори да смо покрили читаву преосталу дионицу ауто-пута, а наш стратешки инфраструктурни и политички пројекат је изградња ауто-пута до границе са Србијом", поручио је Додик.

Додик је нагласио да се гради и у свим локалним заједницама у Српској, напомињући да је у Источном Сарајеву у току градња новог трга, да се у Бијељини модернизује канал Дашница, те да је у договору са Србијом ријешено питање финансирања изградње пута Фоча-Тјентиште.

"Кад томе додамо сва повећана примања које је најавила Влада, ријеч је о великим пројектима. У овом тренутку у Српској нема ниједног штрајка, ни у јавном, ни у приватном сектору, задовољни су и пољопривредници и борачке категорије", навео је Додик.

Предсједник Српска каже да је идеја и задатак Владе да у Републици Српској у наредном периоду просјечна плата повећа на 450 евра.