latinica  ћирилица
23/06/2018 |  16:48 ⇒ 24/06/2018 | 17:07 | Аутор: РТРС

Повећање плата у Српској - најнижа да достигне 500, просјечна 900 КМ; Јунска пензија већа за 2,5 одсто

Након најаве да ће свим радницима у Српској плате расти, познато је и колико. Дефинитивно се иде у повећање неопорезивог дијела плате са садашњих 200 на 500 марака, чиме је обезбијеђено да оно чега се одрекне буџет, оде у корист радника. Уз раднике, пакет мјера Владе подразумијева и додатно повећање пензија за 2,5 одсто, али и уводи примања дијелу демобилисаних бораца.

Предсједник Републике, премијерка, министри финансија и рада. Након састанка у Влади, саопштено је оно о чему се посљедњих дана највише причало. Уз одлуку о повећању неопорезивог дијела плате, сада је познато и како ће се то одразити на примања радника, а биће, кажу, једнако за све. Процентуално ће највише бити увећане најниже плате, док ће онима са значајнијим примањима бити веће за 0,75 одсто.

"Када говоримо о плати од рецимо 400 марака, износиће 450 марака и то ће значити повећање од око 12,5 одсто. Када је у питању плата од 500 КМ, ту ћемо имати повећање од девет одсто", рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

Слиједи измјена десетак закона. Само за четири године, колико важи одлука да се 200 марака плате ослободи пореза, привреди је остављено око 470 милиона марака. Тадашњом одлуком погодовало се привредницима, овом - радницима. Крајњи циљ, повисити износ најниже плате са садашњих 410 на 500 марака, али и повећати просјек.

"Наша идеја и наш посао јесте и мислимо да ћемо са овим успјети да у Републици Српској, уколико реални сектор одлучи да прати намјере Владе, имамо увјерења да то хоће, да просјечна плата у Републици Српској се повећа на 450 евра", истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске

Повећање плата осјетиће и просвјетари, постепеним уједначавањем са осталим буџетским корисницима. Већ у понедјељак Влада ће формализовати одлуку о додатном повећању пензија за 2,5 одсто, али и коначно ријешити питање 600 демобилисаних бораца, који су напунили 65 година, али немају 15 година осигураног радног стажа.

"Одлука ће подразумијевати да и они добију мјесечни износ у висини најниже пензије. На тај начин ће се стећи претпоставке, то неће представљети превелико оптерећење за буџет, мислимо да је мјера и реална, и оправдана и правдена", навела је Цвијановићева.

Све ово могуће је, истиче премијерка, захваљујући стабилности буџета. До 31. маја, у буџет је приходовано око 1,12 милијарди марака, чиме је финансијски план остварен за 106 одсто.

Предсједник Српске истиче успјех на међународном финансијском тржишту. Првом емисијом обвезница на Бечкој берзи обезбијеђено је 168 милиона евра, по каматној стопи од 4,7 одсто са роком отплате од пет година.

"Тако да се не дешава ново задуживање, иначе да се повећава ново задужење не би могли доћи до износа од 40 одсто јавног дуга у БДП-у за шта ми вјерујемо да би могао пасти на 38% и то би била најнижа стопа јавног дуга у Републици Српској посљедњих година", навео је Додик.

Српска је овим, истакао је Додик, проширила круг инвеститора. Подсјећа да се са кинеским компанијама воде завршни разговори за изградњу и давање под концесију дијела ауто-пута Бањалука-Приједор са брзом цестом до Козарске Дубице, дијела коридора "Пет це", аутопута од Вукосавља до границе са Дистриктом Брчко. Промоција тих пројеката, истакао је, требало је да се деси на међународном самиту у Софији.

"Ови пројекти су били стављени на официјални дио конгеренције, а онда су Звиздић и Шаровић развалили или покушавају да развале и да се Република Српска склони и покушавају да увале пројекат који се односи на термоелектрану горе у Федерацији код Тузле", рекао је Додик.

Он је истакао и да је са Србијом договорено суфинансирање аутопута од границе са Дистриктом Брчко до границе са Србијом, и реконструкција пута Фоча-Тјентиште. Подсјетио је да је Влада 103 милиона инвестирала у капитална улагања, а да Путеви планирају улагања од 170 милиона марака. Очекује се завршетак радова на болници у Источном Сарајеву.

У току је реконструкција Универзитетског клиничког центра, тендер за болницу у Добоју. Кредитима су обезбијеђена средства за водопривреду и енергетску ефикасност, изградњу аутопута од ентитетске линије са Федерацијом, до аутопута Бањалука-Добој. Очекују се и пројекти општина за додјелу средстава из донација Србије.