latinica  ћирилица
24/06/2018 |  08:06 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

Брисел: Мини самит лидера европског блока

У Бриселу ће данас бити одржан мини самит лидера ЕУ о мигрантима.
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

Лидери око 16 чланица ЕУ учествоваће у неформалним разговорима пред самит европског блока у пуном саставу 28. и 28. јуна у Бриселу, гдје ће миграција бити у врху дневног реда.

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је раније да ће на састанку бити разговора са посебно угроженим државама и о свим проблемима у вези са миграцијом.

Она је изразила наду да ће видјети да ли могу да постигну билатералне, трилатералне или мултилатералне договоре за рјешавање одређених проблема.

Срж проблема су несугласице чланица око тога ко треба да преузме одговорност за пристигле мигранте, колико дуго се треба бринути о њима и шта треба учинити како би се помогло најтеже погођеним чланицама ЕУ, а то су најчешће земље на обалама Средоземног мора Италија, Грчка и све више Шпанија.

Француски предсједник Емануел Макрон подржао је јуче увођење финансијских санкција чланицама ЕУ које одбију да прихвате мигранте.

"Не можемо имати земље које имају огромну корист од солидарности ЕУ, а при том се позивају на националне интересе када су у питању мигранти. Ја сам за санкције у случају несарадње", рекао је Макрон на конференцији за новинаре са шпанским премијером Педром Санчезом.

Двојица лидера су подржала могућност стварања затворених пријемних центара гдје би мигранти били смјештени током разматрања њихових захтјева за азил.

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да ће његова земља поново поставити контролу на граници са Италијом уколико Њемачка буде враћала мигранте са своје границе са Аустријом.