latinica  ћирилица
24/06/2018 |  09:27 | Аутор: СРНА

Асиел: Грачаница на удару Запада, као и Јерусалим

Главни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел изјавио је да дио међународне заједнице не жели да чује аргументе Србије у вези са Косовом и Метохијом јер их они подсјећају на то да су направили грешку коју не желе да признају.
Исак Асиел - Фото: blic.rs
Исак АсиелФото: blic.rs

"Стога је лакше поништавати и заобилазити аргументе Србије, јер би их њихово прихватање логичким слиједом водило ка признавању да је све било погрешно", рекао је Асиел за београдске "Вечерње новости".

Он је истакао да су судбине српског и јеврејског народа готово подударне, а као примјер навео је да су српски манастири, као и јерусалимски, постали политичко питање на сједницама комитета Унеска за свјетску културну баштину.

"Српски манастири представљају данас политичко питање јер Приштина, уз подршку утицајних држава Запада, настоји да их преименује у "косовске" на седницама комитета Унеска за светску културну баштину", додао је Асиел.

Он је рекао да се покушава преименовање Пећке патријаршије, Високих Дечана, Грачанице и Богородице Љевишке у "косовске културне споменике".

"Јерусалим, мјесто на којем су стајали Први и Други храм, као и мјесто гдје су сахрањени праоци и прамајке јеврејског народа: Аврам, Исак, Јаков, Сара, Ребека и Леа у Хеброну, такође су постали политичко питање код те исте организације", наводи Асиел.

Он истиче да се ова мјеста проглашавају палестинским и одузима им се свака историјска веза са јеврејским народом. "Довољно је отворити Библију и прочитати историјске чињенице, како би се увидела монструозност те лажи", рекао је Асиел.

Главни рабин Јеврејске заједнице у Србији наводи да је мала јеврејска заједница у Приштини протјерана са Косова и Метохије по завршетку 1999. године.

Он је испричао да је тадашњи предсједник Јеврејске општине Приштина, сада покојни Чеда Прлинчевић, када су дошли да га истјерају из приштинског стана показао војнику НАТО папир да је предсједник Јеврејске општине и замолио га за заштиту, али је војник одговорио на енглеском: "Други пут".

"Када смо били на једном међуверском скупу, гдје су представници НАТО говорили о грађењу мултиетничког цивилног друштва, поменуо сам им овај случај и упитао их када ће бити тај следећи пут. Нису имали одговор", рекао је Асиел.