latinica  ћирилица
24/06/2018 |  09:34 | Аутор: СРНА

Побуњеници без подршке Вашингтона

Америка је поручила фракцијама сиријских побуњеника да не очекују војну подршку као помоћ у отпору офанзиви владиних снага у областима на граници Сирије са Јорданом и Голанској висоравни.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

У копији поруке коју је послао Вашингтон руководиоцима Слободне сиријске армије /ФСА/, а у коју је увид имала агенција Ројтерс, наводи се да Вашингтон жели да им пренесе јасан став да своје одлуке не доносе под претпоставком или очекивањем војне интервенције САД.

Америка је раније упозорила сиријског предсједника Башара ал Асада и његове савезнике да би због нарушавања зона деескалације сукоба са којим су се прошле године сагласили Вашингтон и Москва могло доћи до "озбиљних посљедица" и најавила "чврсте и адекватне мјере".

Аналитичари истичу да је оштро саопштење администрације из Вашингтона пробудило наде опозиције у могућу војну интервенцију након проширења офанзиве сиријских снага на југозапад.

Из Вашингтона су поручили побуњеницима да сами морају донијети исправну одлуку о томе како ће се суочити са војном кампањом сиријских снага и шта је најбоље за њих и народ.