latinica  ћирилица
24/06/2018 |  10:45 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

У Зворнику одржан тринаести "Видовдански сабор"

У Зворнику је одржан тринаести "Видовдански сабор".

На својеврсној смотри културног стваралаштва наступило је око 200 чланова из шест културно умјетничких друштава и ансамбала из Зворника, Угљевика, Нове Пазове, Ваљева, Шапца и Новог Сада.

Уочи једног од највећих празника у историји српског народа – Видовдана, зворнички љубитељи изворне пјесме и игре могли су уживати у разноликом и садржајном програму овогодишњег Сабора, на којем су наступили "чувари традиције" из Републике Српске и Србије.

"Трудимо се да што боље представимо наш крај у погледу корака, пјесама које изводимо и кореографије, а наравно и елементима наше народне ношње", истакла је Милица Радосављевић из КУД-а "Крушик" из Ваљева.

Горан Кркобабић, предсједник КУД-а "Младост" из Нова Пазова каже да они воле Републику Српску.

"Ми смо сви из Нове Пазове поријеклом са ових простора и просто ми долазимо у своју кућу", рекла је Кркобабићева.

Видовдан је синтеза историје и вјере српског народа, а циљ Сабора у Зворнику је промоција културних вриједности и жеља да се кроз игру и пјесму очува традиција, истичу организатори.

Драган Голић, предсједник КУД-а "Свети Сава" из Зворника рекао је да је из године у годину све то озбиљније.

"Посљедње три, четири године покушавамо да доведемо ансамбле да би наша публика имала шта да види", каже Голић.

Милан Цвијановић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Зворник наводи да се посебно радује што КУД "Свети Сава" кроз ове облике сарадње остварује сарадњу са Матицом Србијом, размјењује искуства и његује традицију српског народа.

Отварању фестивала претходио је традиционални дефиле учесника централном градском улицом и пријем у Градској управи, која је и ове године подржала Сабор.