latinica  ћирилица
24/06/2018 |  12:54 ⇒ 25/06/2018 | 08:15 | Аутор: РТРС

Тегелтија: За повећање плата Влада ће издвојити 60, а локалне заједнице 20 милиона марака

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је за РТРС да ће терет повећања плата у Републици Српској, који би на годишњем нивоу износио 80 милиона марака, сносити Влада, и то са 60 милиона марака, а локалне заједнице остатак.

"Важно је напоменути да ће локалне заједнице сносити терет повећања плата само оних запослених, који живе и раде на територији те локалне заједнице", каже Тегелтија.

Додаје да постоји могућност да цијелу обавезу преузме Влада Српске, али како каже, у том случају раст плата мора бити мањи од онога који су предложили.

"Наше је мишљење да ће повећање броја запослених и раст потрошње, довести до повећања плата запослених у Српској, те да ће тако бити надомјештен губитак прихода", рекао је Тегелтија.

Такође, подсјетио је да је Влада у 2018. години одобрила више од 70 милона марака за различите пројекте у локалним заједницама, као и да је то показатељ односа Владе према општинама и градовима Српске.

"Модел смо већ представили, а до његовог упућивања у Народну скупштину разговараћемо још са социјалним парнерима, укључујући и локалне заједнице", напоменуо је Тегелтија.

Подјсећамо, након најаве да ће свим радницима у Српској плате расти, познато је и колико. Дефинитивно се иде у повећање неопорезивог дијела плате са садашњих 200 на 500 марака, чиме је обезбијеђено да оно чега се одрекне буџет, оде у корист радника.

Уз раднике, пакет мјера Владе подразумијева и додатно повећање пензија за 2,5 одсто, али и уводи примања дијелу демобилисаних бораца.