latinica  ћирилица
24/06/2018 |  15:06 | Аутор: СРНА

Тривић: Подршка одлуци Владе о повећању плата

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић истакао је да послодавци у Српској подржавају одлуку Владе да се додатно смањење опорезивања усмјери у плате радника, јер је то питање тренутно најкритичније у привреди Српске.
Саша Тривић - Фото: РТРС
Саша ТривићФото: РТРС

Тривић је нагласио да је посебно значајно што ће најављеним рјешењем највише добити најугроженије категорије радника.

"Наш дугогодишњи захтјев је да се иде са смањењем опорезивања рада и прошле године смо у меморандуму потписаном са Владом Српске дефинисали да ће доћи до смањења у овој години и приједлог Владе је испуњење тог нашег договора", рекао је Тривић Срни.

Он је подсјетио да је од нове године евидентан раст плата у привреди од шест до седам одсто, те да је то тренд који ће развијати у зависности од ситуације на тржишту и могућности послодаваца.

"У сваком случају ће се тежити даљем повећању плата јер имамо и недостатак радне снаге и одлазак људи, тако да треба тражити рјешење које ће смањити негативне ефекте на привреду Републике Српске", нагласио је Тривић.

Према његовим ријечима, посебно је значајно што до повећања плата долази и у реалном и јавном сектору, односно што се смањује јаз између једних и других.

"Слиједи нам борба за даље смањивање опорезивања рада, а повећање неких других пореза", рекао је Тривић.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће Влада на сутрашњој сједници донијети одлуку да се неопорезиви дио дохотка са 200 КМ повећа на 500 КМ, те да се та средства усмјере на повећање плата радницима и јавном и реалном сектору.

Према њеним ријечима, то ће подразумијевати да ће најнижа плата од 400 КМ износити 450, односно биће повећана за 12,5 одсто, док ће плата од 500 КМ бити повећана за девет одсто.