latinica  ћирилица
24/06/2018 |  15:27 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Шта доноси либерализација тржишта електричне енергије?

У оквиру припрема за приступање Европској унији, регионално енергетско повезивање земаља Западног Балкана покренуто је на Самиту у Бечу 2015. године. Који су кораци предузети, и какав утицај би регионална интеграција тржишта електричне енергије имала на економски раст и енергетску стабилност?

Либерализација тржишта електричне енергије донијела би 270 милиона евра годишње корисницима у свим земљама региона, објавио је Секретеријат Енергетске заједнице у Студији о Западном Балкану.

Такође, повезивање у енергетици и прихватање прописа ЕУ значило би стварање тржишта без монополиста.

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

Босна и Херцеговина знатно касни у преношењу и провођењу законодавства ЕУ у области електричне енергије и гаса што доводи у питање њену кредибилност у приближавању Европској унији и има утицај на даљњи развој, безбједност снабдијевања и интерес инвеститора.

Стручњаци упозоравају да је крајње вријеме за доношење стратешких одлука и рјешења како се енергетски богата БиХ не би довела у позицију да увози електричну енергију.

Енергетски сектор се до сада ослањао на фосилна горива и угаљ, сада се окреће ка производњи енергије из обновљивих извора што захтијева озбиљан приступ улагању у ове изворе енергије и проводјење реформи.

Иницијатива за регионално повезивање укључује и стварање регионалног тржишта струјом и формирање берзе електричне енергије као дио обавеза које проистичу из чланства у Енергетској заједници југоисточне Европе и европских интеграција.