latinica  ћирилица
24/06/2018 |  16:20 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Угљевик непривлачан за инвеститоре?

Још прије деценију, власт у Угљевику формирала је Индустријску зону на више десетина хектара, а инвеститорима понудила плацеве по повољној цијени. Међутим, за десет година, отворено је тек неколико фирми. Шта је разлог?

Планирано је да Индустријска зона у Угљевику, уз Рудник и Термоелектрану, буде замајац привредног развоја, гдје ће радити више стотина људи. То се није догодило. За десет година отворено је свега неколико фирми и свадбени салон!

''Недалеко од свадбеног салона је бетоњара, што је само по себи дијаметрално супротно...'', каже Жарко Новаковић, одборник СНСД-а.

Опозициони одборници више пута су тражили посебну сједницу скупштине, на којој би било расправљано о уговорима са инвеститорима, какве су њихове обавезе и колики је рок за изградњу фирми.

Зоран Лазић, одборник СНСД-а у СО Угљевик, наглашава да откако је он одборник, скупштинска већина није показала вољу да се расправља на ту тему, те да се тамо налазе свега двије фирме и један свадбени салон, а инфраструктура је у лошем стању.

''Инфраструктура, путеви, саобраћајнице нису асфалтиране, а и остала комунална мрежа - питање је у каквом је стању, а сваки инвеститор прије улагања жели да се локација на коју долази прилагоди њему и његовим потребама...'', додаје Жарко Новаковић.

Парцеле су продане по повољним условима. Хектар земљишта коштао је од 15 до 20 хиљада марака. Имали су подстицаје, уз обавезу да измире накнаде општини за уређење земљишта, без плаћања грађевинске ренте, каже начелник.

''У то доба смо извршили дјелимично опремање земљишта, путне комуникације, улице, инфраструктуру, довели воду, електричну енергију... Посљедњих година неке улице су асфалтиране...", рекао је начелник општине Угљевик Василије Перић.

За начелника Перића разлог незаинтересованости инвеститора јесте у недостатку столара, металских радника и других дефицитарних профила.

Опозициони одборници, с друге стране, наводе примјере из сусједне Србије, гдје је локална власт створила индустријске зоне без макадама и корова, што у угљевичкој индустријској зони није случај.