latinica  ћирилица
24/06/2018 |  16:42 ⇒ 25/06/2018 | 10:09 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу докумената тајних служби - опасност од Селефијског покрета

У документима тајних служби о безбједносној ситуацији у БиХ, који су у посједу РТРС-а, обjављени су извјештаји о опасностима од Селефијског покрета. Напомиње се да он нема јединствену командну и организациону структуру, и процјењује да у БиХ имају од седам до 10 хиљада симпатизера.

Најмање хиљаду их чини тврдокорно језгро. Подносиоци извјештаја кажу да су подијељени у двије струје: Реформистичку са идеологијом тзв. Исламског буђења и џихадистичку, окупљену у параџематима.

Ови први су одабрали пут реформи, образовања и васпитања , а против су насилних метода. Школовани су углавном у Саудијској Арабији и дјелују кроз различита удружења финансирана од држава Залива. Из ове струје је изопштен становити Зијад Љакић, који постепено јача, и под чијим утицајем су разна удружења.

У оквиру удружења Аскер из Сарајева постоји неколико организација-од оног за обуку борилачких вјештина, преко оног за вјерску обуку, до ерсофт клубова. Сви заједно, уз заједничко дјеловање са другим носиоцима пријетњи, могу да буду велика пријетња за безбједност.

"Бојим се да ово није само авантуризам или срљање бошњачког руководства у Сарајеву. Подршка селефијама, наоружавање, фаворизовање појединих ер софт клубова, фаворизовање радикализма у крајљој линији, скривање повратника са сиријског ратишта, њихов повратак, да је ипак све то дио једне шире геополитичке пројекције која се овдје дешава, све је то повезано и са доласком контигента британских снага", рекао је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Ни џихадистиче струје нису јединствене, већ су подијељене на сљедбенике ИСИЛ-а и сљедбенике Ал Каиде. Главни центар радикалног дјеловања у БиХ су џемати у Сарајеву, наводи се у документима, а највећу пријетњу представља џемат у Пофалићима.

Он је настао распадом џемата Бријешће и уједињењем са џематом Бућа Поток. Из њега је регистрован велики број добровољаца за рат у Сирији, међу којима и лидер бошњачких добровољаца у ИСИЛ-у Бајро Икановић, који је и погинуо.

Значајну пријетњу представљају и браћа Хоџић из Доњих Вранојевића, код Живиница, који су у августу прошле године протјерани из Њемачке. Тврди се да су успоставили контакте са структурама међународног тероризма у државама ЕУ, које слиједе идеологију Ал Каиде. Поред њих, пријетњу представљају и ветеранска удружења тзв. Армије БиХ, са својим све већим политичким ангажманом и вишим нивоом организованости, наводи се у документима.

Фокус је усмјерен на оптужбе према Републици Српској. Јача ниво организованости Савеза удружења Патриотска лига, а у смислу војног организовања предњачи удружење Црни лабудови, на чијем је челу Авдо Субашић. Носилац војног организовања је Зејд Дукменић, који у удружењу обавља функцију предсједника суда части.

"Када се види начин на који се притисци одвијају и према Србији онда се види да је српски државотновни простор у цјелини угрожен. Управо због тога и забрињава ово. Ово не мора бити обични инцидент једног радикалног руководства једне радикалне странке – СДА, него може бити дио једне шире геополитичке игре", додао је Галијашевић.

Ове организације блиско сарађују са политичким и вјерским структурама у БиХ, прије свега са СДА. У закључку докумената тајних служби наводи се да је ниво пријетњи по Републику Српску врло висок кроз снажан процес реисламизације, односно радикализације вјерског дјеловања, те све организованије дјеловање ветерана. На овај начин, закључује се, формира се снажно радикално језгро, које се може искористити и за оружано дјеловање према Републици Српској.