latinica  ћирилица
24/06/2018 |  18:17 ⇒ 25/06/2018 | 10:09 | Аутор: РТРС

Јесу ли изгубљени подаци о мигрантима у БиХ?

И оно што је до сада прикупљено, могло би да буде изгубљено. У Служби за послове са странцима, након олујног невремена у Сарајеву, поплављена је просторија са серверима на којима су подаци о мигрантима. Више од 48 сати, ватрогасци и цивилна заштита, радили су на спасавању сервера, а јесу ли у томе успјели могло би се знати најмање за два дана.

Јако олујно невријеме угрозило је све важне податке о мигрантима које је БиХ до сада прикупила. Просторија са серверима поплављена је након невремена у петак. Да ли раде, биће познато када их покушају упалити, објаснио је за сарајевске медије директор Службе Слободан Ујић. 

"Дан и ноћ се радило на испумпавању и чишћењу просторија. Увиђај ће се тек вршити и онда ћемо знати детаљније о штети", рекао је директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић.

Заједничке институције ни до сада се нису могле похвалити успјехом у ношењу са мигрантском кризом. Иако су носиоци функција тврдили да се мигранти региструју, те да имају тачне податке, пред телевизијским камерама демантовали су их путници из Сирије, Ирака, Пакистана, Авганистана.

"Још нисмо видјели никог из УНХЦР-а или било које друге организације ко би нам помогао, понудио информације шта да радимо уколико желимо остати овдје, никаква помоћ", изјавио је Осман из Пакистана.

Осим из изјава миграната, да статистички подаци нису прецизни, могло се видјети и из званичних изјава. Док министар безбједности каже једно, његов замјеник потпуно друго. 

"Они се не пријављују кад дођу горе. Ми вршимо нашу процјену, од 1.600 до 1.800", нагласио је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

"Негдје око 4.500 особа је у БиХ, око 3.500 је присутно. Мораћемо преузети неке кораке. Мислим да смо до сада доста инертни", истакао је замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић.

Да је стварни број миграната пет пута већи од званичног, упозаравао је предсједник Српске. Политичко Сарајево, Обавештајну службу и СДА оптужио је за намјеру довођења 150.000 миграната у БиХ до избора, којима би био омогућен прво азил, а потом и држављанство. Криза којој у БиХ углавном окрећу леђа, уздрмала је односе и у Европи, чије поједине земље затварају границе. О заштити спољних граница, лидери Европе разговарају на неформалном састанку у Бриселу.