latinica  ћирилица
24/06/2018 |  18:36 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

Ердоган и његова партија воде на изборима у Турској

Према првим резултатима предсједничких избора у Турској, у вођству је актуелни предсједник Реџеп Тајип Ердоган са 59,9 одсто гласова, преноси "Ројтерс". На парламентарним изборима, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 55,2 одсто гласова, показују прелиминарни подаци. Излазност на изборима је око 87 одсто.

Након 19,35 одсто пребројаних гласачких листића на предсједничким изборима у Турској, Реџеп Тајип Ердоган је освојио 59,9 одсто гласова, а његов главни противкандидат, из редова опозиције, Мухарем Инце је освојио 25,8 гласова, преноси Ројтерс.

На изборима за турски парламент, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 55,2 одсто гласова, показују прелиминарни резултати на основу 7,41 одсто пребројаних гласачких листића, јавља британска агенција позивајући се на Си-Ен-Ен Турк и друге локалне медије.

Одзив бирача на предсједничким изборима је 86,82 одсто, јавља државна телевизија ТРТ.

Како наводи, излазност на парламентарним изборима износи 87 одсто, преноси Ројтерс.

Гласање на ванредним предсједничким и парламентарним изборима завршено је у 17 сати по локалном времену.

У трци за предсједника Турске се нашло шест кандидата - Догу Перинцек, Мерал Акшенер, Мухарем Инце, Реџеп Тајип Ердоган, Селахатин Демирташ и Темел Карамолаоглу.

Ово су први избори одржани у ванредном стању, уведеном након покушаја државног удара, у јулу 2016. као и након што се 16. јула прошле године народ на референдуму изјаснио о увођењу предсједничког система вођења државе.