latinica  ћирилица
24/06/2018 |  19:20 | Аутор: СРНА

Дачић: Тешки разговори, позиције значајно удаљене

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да делегације Београда и Приштине у Бриселу данас воде тешке разговоре и да су позиције и даље значајно удаљене.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је истакао да је компромис неоходан како би дошло до трајног рјешења у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

"Уколико не дође до трајног решења изгубиће сви. Препрека за трајно решење јесте став Приштине која не жели компромис", рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Он је рекао да Београд у Бриселу брани националне интересе Србије и да при томе неће пристати ни на какав ултиматум.

Дачић је истакао да обје делегације разумијеју важност наставка дијалога, као и да очекује да и Приштина схвати да је неопходно да се хладне главе размишља о проналажењу трајног рјешања, које би помогло постизању помирења, регионалног мира и стабилности, економског развоја и напретка у процесу евроинтеграција.

"Србија остаје при ставу који је заступала од почетка, а то је да желимо наставак дијалога, трајно решење које је засновано на компромису. Начин доласка до компромиса је свакако тежи када нека страна ултимативно инсистира на својим ставовима. Очекујемо да Приштинска страна разуме да питање Косова није решена ствар", оцијенио је Дачић.

Он је указао да су се промијениле међународне околности и схватање косовског проблема широм свијета, преносе београдски медији.

"Уколико неко инсистира да Србија прихвати једнострано проглашену независност Косова, онда не треба ни да губимо време око свега тога", поручио је Дачић.

У Бриселу је данас настављен дијалог Београда и Приштине на високом нивоу, а у току је састанак предсједника Србије Александра Вучића са високим представником ЕУ Федериком Могерини у четири ока.

Након овог могућ је састанак Вучића и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија насамо, а потом поново тројни састанак.

Дачић је најавио да ће се након састанка у Бриселу медијима обрати предсједник Србије.