latinica  ћирилица
24/06/2018 |  20:45 | Аутор: СРНА

Вучић: Договорено да се проблеми рјешавају у миру

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем у Бриселу отворено разговарао о многим питањима, те да је договорено да сви проблеми морају да буду ријешени у миру.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

"Разговарали смо о томе да се усредсредимо на дијалог, да покажемо да можемо да разговарамо и да решавамо отворене проблеме. Отворено смо разговарали о многим питањима, нисам претерани оптимиста, али смо та питања отворили. Не бих да износим детаље", рекао је Вучић након састанка са Тачијем у Бриселу, одржаног уз посредство високог представника ЕУ Федерике Могерини.

Вучић је рекао за РТС да је договорено оно што је врло важно за Србе на Косову и Метохији и то ће, како каже, обје стране поштовати - да сви проблеми морају да се ријеше у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбједност и сигурност грађана.

Он је истакао да је то врло важна порука за све грађане Србије, јер постоје питања на која нема одговора.

"Поставило би се питање шта ако неко у току лета крене да заузима север Косова. Шта би ту био наш одговор? Да ли би наш одговор био војни или да имамо још једну `Олују` или `Бљесак`?", каже Вучић.

Он је додао да политика Србије мора да буде много одговорнија од политике која је била и деведесетих и двијехиљадитих година.

"Ми морамо да сачувамо народ на његовом огњишту, али истовремено не смемо да допустимо да му се догоди трагедија која му се у то време дешавала", истакао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да договорено да се дијалог интензивира.

"Долазиће представници Европе у Београд, долазићемо и ми у Брисел чешће", навео је Вучић, напомињући да су људи из ЕУ данас током разговора били "максимално коректни".

Он је истакао да ће се у наредном периоду обратити нацији са рјешењем за косовско питање, али је додао да не може са сигурношћу да каже када ће то учинити.

"Када будем видео да ли имамо некакву шансу да направимо компромисно решење, које нећу да потписујем, народ ће рећи да ли жели или не жели. Не треба се плашити самовоље", истакао је Вучић.

Он указује да за било какав компромис морају да буду укључене све велике силе и то "ако се буде могло доћи до компромиса и ако се српски и албански народ сагласе са компромисом".