latinica  ћирилица
25/06/2018 |  10:16 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

"Прљава бомба" у БиХ на дохват руке терористима

У БиХ постоје привремена складишта радиоактивног материјала, што је изузетно опасно јер би тај материјал могао да доспије у руке терориста који би могли да га употријебе и изазову тешке посљедице, наводи се у информацији Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ.
Радиоактивни отпад - Фото: ТАНЈУГ
Радиоактивни отпадФото: ТАНЈУГ

У случају да се било који радиоактивни или уређај који емитује јонизирајуће зрачење поквари или проузрокује инцидент, тај уређај се складишти искључиво тамо гдје се налазио, односно у кругу болнице или других установа које их користе, јер у земљи не постоје трајна него само привремена радиоактивна складишта која су ионако препуна, наводе у овој агенцији.

У овом тренутку радиоактивни извори са територија Федерације БиХ и Републике Српске могу се привремено складиштити само на мјесту гдје су кориштени, наводи се у информацији достављеној Вечерњем листу, издање за БиХ.

Таква ситуација, упозоравају из Агенције, врло је ризична с обзиром на то да радиоактивни извори могу представљати ризик за безбједност и здравље становништва и велика су пријетња безбједности у БиХ ако дођу у погрешне руке, јер се могу користити за терористичке активности, као што је израда "прљаве бомбе".

"Прљава бомба" је направа која се може израдити изузетно једноставно - око језгра кластичног експлозива постави се радиоактивни материјал да би се радиоактивно загадио велики простор посредством детонације. Због тога је и добила назив "прљава бомба".

У информацији се истиче да привремена складишта нису најбоље рјешење и да представљају пријетњу, јер се налазе у компанијама чија основна дјелатност није управљање складиштем радиоактивног материјала.

У БиХ се налази укупно 856 затворених радиоактивних извора, не рачунајући радиоактивне детекторе дима којих је око 30.000, а у БиХ је и 178 громобрана са радиоактивним извором.