latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:19 | Аутор: СРНА

Тузла: Љекари прекинули штрајк, откази повучени

Предсједник Штрајкачког одбора доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона, Адмир Суљић, рекао је данас Срни да је штрајк прекинут, откази повучени, а доктори су на услузи пацијентима.
УКЦ Тузла - Фото: РТРС
УКЦ ТузлаФото: РТРС

Суљић је подсјетио да је ова одлука донесена током викенда на хитном састанку Штрајкачког одбора, а након сједнице Скупштине Тузланског кантона на којој је постигнут договор да Струковни синдикат доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона црпи репрезентативност Федералног синдиката, док не буде окончан процес према апелацијама на надлежном суду.

Ово би било привремено рјешење до доношења судске одлуке по апелацијама упућеним Врховном суду Федерације БиХ у вези са пресудом Кантоналног суда о непризнавању репрезентативности Струковном синдикату доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона.

Министарство за рад, социјалну политику и повратак Тузланског кантона у новембру 2015. године утврдило је репрезентативност Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона за област здравства, али је на жалбу Независног струковног синдиката радника запослених у здравству, Кантонални суд Тузла поништио рјешење ресорног министарства.

Суљић је рекао да би до сриједе, 27. јуна, могло доћи до потписивања колективног уговора између Владе Тузланског кантона и Струковног синдиката доктора медицине и стоматологије.

Он је додао да је то једно од рјешења да се увеже репрезентативност са федералног нивоа како би могао бити потписан колективни уговор, којим би љекари и стоматолози Тузланског кантона могли регулисати своја права.

Суљић је подсјетио да је договорено да ће бити покренут поступак измјене Закона о раду којим се, у вези са репрезентативности овог синдиката, не би долазило у ситуацију погрешног тумачења тог закона.

Он је захвалио грађанима и пацијентима на стрпљењу, разумијевању и подршци за остваривање права доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона који су били у штрајку од 4. јуна, тражећи да им Влада Тузланског кантона призна репрезентативност.

Струковни синдикат доктора медицине и стоматологије Тузланског кантона раније је саопштио да ће 90 одсто љекара овог кантона истрајати у остварењу права која имају љекари у осталим дијеловима ФБиХ.