latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:29 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Радојичић-Мићић: Важна сарадња и размјена искустава (ФОТО)

Делегација Бијељине, коју предводи градоначеник Мићо Мићић у узвратној је посјети Бањалуци.

Након састанка у бањалучкој Градској управи, градоначелници Игор Радојичић и Мићо Мићић оцијенили су да је веома важно да два највећа града у Српској имају добру сарадњу, сличне ставове и да размјењују искуства.

- И данас смо разматрали низ појединачних проблема из различитих области. Имамо сличне или потпуно усаглашене ставове у вези са неколико актуелних тема, јер напросто рјешавамо питања из практичног живота која су конкретна за наше грађана и у којима и једни и други можемо копирати оно што је добро - рекао је Радојичић.

Једна од заједничких тема била је и наплата пореза на непокретности, коју од почетка ове године могу да преузму локалне заједнице.

- И једни и други имамо интерес да се побољша обухват и да се провјери колико има пријава и шта се све наплаћује. Бањалука је у овом моменту заинтересована за контролу обухвата и исправности пријава. Видјећемо који је то оптималан модел и наша одјељења за финансије биће у комуникацији - нагласио је Радојичић.

С обзиром на то да је поново отворена могућност за подношење захтјева за легализацију, Радојичић је рекао да Град има око 10.000 предмета у рјешавању и да ће добити хиљаде нових, те да је то доста дуготрајан и компликован посао.

- Разговарали смо и о најбољим рјешењима у спорту, с обзиром на то да Бањалука има усвојен нови програм и правилник у спорту, те да од септембра започињемо пилот пројекат спорта у основним школама - рекао је он.

Оба града раде и стратегију развоја, те се налазе у процесу БФЦ ресертификације, односно сертификације градова са повољним пословним окружењем.

Мићић је рекао да постоји пуно заједничких тема и проблема грађана које треба рјешавати, јер се они прво и обраћају локалним заједницама.

- Од Бањалуке се може пуно научити и желимо све добре праксе да пренесемо из једног града у други. Оно о чему смо још причали јесте да бисмо требали неке добре идеје или проблеме које имамо, заједнички кандидовати и пред Владу Републике Српске или републички парламент када је ријеч о појединим законским рјешењима, попут закона о средњем и основном образовању, а све у циљу да привреда добије квалитетнији кадар - навео је градоначелник Бијељине.

Извор: banjaluka.rs.ba