latinica  ћирилица
27/06/2018 |  19:00 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Мектић признао: Европа нам је окренула леђа у случају мигрантске кризе!

Вишемјесечна упозорења званичника Републике Српске да ће талас миграната закомпликовати односе у БиХ, те да БиХ нема адекватан план за надолазећу кризу, потврду су добила данас, након сједнице Оперативног штаба за миграције.

Министар безбједности Драган Мектић и јавно је признао - обећана финансијска помоћ Европске уније неће бити трошена на начин како је то Савјет министара планирао. Унија не жели кампове за мигранте близу своје границе - у згради Агрокомерца у Великој Кладуши, већ у унутрашњости БиХ!

Стижу европски еври! Касарна Ушивак код Сарајева и Агрокомерц у Кладуши, за седмицу или за 10 дана биће на услузи мигрантима! Ехо обећања данима је одзвањао из Маријин двора! Данас "посипање пепелом"!

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

"Након два мјесеца, трагајући за свим тим одлукама, ја сам јуче добио обавијест од Европске комисије да они неће да финансирају тај објекат, зато што је тај објекат преблизу граници ЕУ", каже Мектић.

За касарну Ушивак, из европских фондова обезбијеђено је енормних милион и по евра – ново је обећање! Да ли ће Брисел градити нови смјештајни објекат или тек обновити постојећи, министар који "обећава" одговор, не зна! Признаје – сума је превисока.

У новчане токове институције БиХ неће бити укључене – већ само Међународна организација за миграције и УНХЦР! Но, министар поново "обећава"! Са или без помоћи Брисела, мигранти ће бити смјештени у Агрокомерц! Којим новцима ће адаптирати девастирани објекат из којег су кладушки "неимари" отуђили све што су могли – од столарије до електроинсталација, још не зна!

Можда нека нова донаторска конференција, а ни од претходне још ни марка обећаних милиона није уплаћена. И опет министар "зна" да ће радови почети за који дан. И "обећава" да у БиХ неће бити сабирних центара и избјегличких кампова за трајни, већ само транзитни смјештај.

"Неко има намјеру да то све пошаље у дубину територије БиХ, не би ли се покушали, како кажу, стварати избјеглички кампови у БиХ", додаје Мектић.

Је ли фамозни "НЕКО" са бриселском, сарајевском или неком другом адресом – након нових обећања, остала је тајна! Нажалост – не слатка – јер иде у прилог све гласнијем шапутању о мигрантима "заглављеним" у БиХ!? И о надолазећој хуманитарној катастрофи на бх. тлу!

На територији Српске, неће се "заглављивати" незаконити мигранти дуже од једног - транзитног дана, јасан је предсједник Републике. И не требају Српској европски еври са скривеним намјерама.

"Када смо упозоравали на могућу опасност и прилив избјеглица, онда су на заједничком нивоу говорили неке друге ствари, сада видимо да немају никакав план, као што и иначе БиХ нема ни за шта план. Она је изгубљена и неспособна и недовршена", наглашава Додик.

Валидног плана за кризу још нема ни располућена Унија! Тресе се уочи сутрашњег бриселског Самита, на којем би лидери требало да одлучују о успостављању центара за мигранте!

А како ће на вјетрометини великих проћи мала БиХ, у којој не мањка обећања и у којој се данима не зна ни да ли је или није у функцији сервер са подацима о придошлицама!?