latinica  ћирилица
05/07/2018 |  09:58 ⇒ 09:58 | Аутор: СРНА

Линта: Погоршан положај Срба у Хрватској

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је данас да је претходних пет година положај преосталих Срба у Хрватској у великој мјери погоршан и да та земља није испунила ништа од обавеза које је преузела потписивањем уговора о приступању ЕУ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је упозорио и да је уз пријетње, драстично појачан и говор мржње против Срба, а да су честа и њихова хапшења по хрватским потјерницама, како би им се поручило да нису добродошли.

"Хрватска је смањила средства за обнову, смањила је средства за изградњу алтернативних станова, није вратила станарска права, није учинила ништа на економском развоју крајишког подручја", рекао је Линта за Радио-телевизију Србије.

Према његовим ријечима, повећан је и број физичких напада на Србе и њихову имовину у Хрватској. "Имамо повећан број напада на православне храмове, рушење споменика НОБ-а, честа хапшења Срба на основу хрватских потјерница, као основни вид застрашивања Срба да се не враћају у Хрватску", каже Линта.

Он је навео и да је број повратника у Хрватску симболичан за разлику од оних који се и даље исељавају из те земље.

"У посљедњих десетак година, пет поготово, процес исељавања Срба је значајно већи, они се исељавају у европске земље, у Републику Српску, Србију, а број повратника је симболичан", рекао је Линта.

Према његовим ријечима, то говори да је атмосфера у Хрватској јако лоша.

"Посљедњих пет-шест година имамо нови процес рехабилитације усташке идеологије. У Хрватској је постало нормално употреба /усташког/ поздрава `За дом спремни`", каже Линта.