latinica  ћирилица
07/07/2018 |  10:00 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Напад на Вучића у Поточарима три године без епилога

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Борислав Бојић изјавио је да у институцијама БиХ и политици постоје појединци и партије који штите људе који су организовали и извршили терористички напад на тадашњег премијера Србије Александра Вучића током комеморације у Сребреници 2015. године.
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Нерјешавање случаја напада на Вучића, иако је прошло три године, показује да институције БиХ нису способне да се суоче са таквим изазовима, истиче Бојић.

- Ништа се не дешава у вези с овим случајем, иако је свима јасно да је ријеч о терористичком акту који је јавно снимљен и гдје се јасно и недвосмислено види шта се десило - рекао је Бојић за Независне новине.

Иако формално правно постоји механизам како Комисија путем Закона о парламентарној истрази може иницирати истражно тијело, каже Бојић, нереално је да се то деси јер предстоји изборна кампања, а дио политичких странака чији делегати сједе у Комисији не би дозволио да се нешто уради тим поводом.

Замјеник предсједника Одбора НСРС за безбједност Драго Калабић рекао је да је велика срамота за БиХ што није окончана истрага о нападу на Вучића прије три године у Поточарима.

- Ово сигурно раде под утицајем бошњачких политичара али, нажалост, ту је и ћутање српских који су у институцијама БиХ. Не само што су одговорне институције БиХ, него би сигурно жељели да одговорност пребаце на Републику Српску, што је је недопустиво - рекао је Калабић.

Он је истакао да су институције БиХ дужне да реагују и пронађу одговорне. "Напад на Вучића велика је мрља која оптерећује односе БиХ и Србије и зато истрага мора бити окончана", истакао је Калабић.

Тадашњи премијер Србије Александар Вучић нападнут је у 11. јула 2015. године током комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је тада, прво вербално, а затим и каменицама, напала група људи у Поточарима, а само присебношћу његовог обезбјеђења и припадника МУП-а Републике Српске успио је да избјегне линч.