latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:22 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Парастос за борце Јахоринског одреда

У цркви Успења Пресвете Богородице у Палама, данас је служен парастос за 30 припадника Првог /Јахоринског/ одреда бригаде Специјалне полиције МУП-а Републике Српске и њиховог легендарног команданта Рајка Кушића.

Чланови Удружења ветерана овог одреда, Специјална полиција из Бањалуке, представници осталих осам одреда Специјалне полиције, Удружење Бели Вукови, представници Града Источно Сарајево, општине Пале, положили су цвијеће и вијенце на Централном спомен-обиљежју погинулим припадницима Војске Републике Српске.

Предсједник Удружења ратних ветерана Специјалне јединице јахоринског одреда Борислав Цицовић рекао је да се припадници ове јединице годинама окупљају како би одали почаст њеном командату и погинулим саборцима.

Удружење има око 100 припадника, а да данас су, осим припадника Првог одреда, дошли и припадници осталих девет одреда бригаде Специјалне полиције и осталих удружења Сарајевско-романијске регије.

Он каже да су са руководством општине Пале разговарали о локацији за постављање спомен-плоча погинулим борцима Првог одреда бригаде Специјелне полиције МУП-а Републике Српске.

"Мислим да би општина Пале требало да се поноси овом јединицом обзиром да је то Први одред, тако да се надам да ћемо наћи заједнички језик и успјети направити обиљежје за нашу јединицу која ће остати за покољење и како би се знало ко су и шта су били", наглашава Цицовић.

Први командант Првог јахоринског одреда бригаде Специјалне полиције Младенко Боровчанин подсјетио је да је бригада формирана 1992. године и да се налазила на свим ратиштима у Републици Српској.

"У прољеће 1993. године овај одред је имао близу 480 људи. Колики смо допринос за стварање Републике Српске дали знају људи са којима смо се борили. Од овог одреда формирана су још два одреда Специјалне полиције - Шековићи и Источна Илиџа", истакао је Боровчанин.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је из Првог /Јахоринског/ одреда формирно девет одреда Специјалне полиције кроз којих је прошло 2.000 бораца који су чинили "ударну песницу" Војске Републике Српске, јер су покривали најтежа ратишта.

"Општина ће дати пуну подршку Удружењу како би у ужем центру Пала било постављено спомен-обиљежје погинулим припадницима ове јединице. Тиме би овјековјечили успомену на страдале припаднике ове јединице, јер они то и заслужују", поручио је Југовић.

Први одред Специјалне полиције МУП-а Републике Српске дјеловао је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Ратни командант ове јединице Рајко Кушић, осим што је упамћен као херој Одбрамбено-отаџбинског рата, прославио је Пале као истакнути спортиста.

Био је вишеструки првак Балкана и Европе у џудоу и освајач златне медаље на Универзијади.