latinica  ћирилица
07/07/2018 |  15:36 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Шљива на Мајевици богато родила а воћари у проблему

Шљива на Мајевици је богато родила.

Умјесто да буду задовољни, воћари су у проблему. Шљиву не могу продати ни за мизерну цијену.

Ранијих година хиљаде тона мајевичке шљиве извозили су у Русију, Њемачку, Аустрију. Ове године шљива је родила и у Европи и увоз је заустављен.

Воћари се сналазе како знају и умију да бар дио рода спасе од пропадања.

Шљива је стигла за бербу десетак дана раније. Ране сорте било је мало и мајевички воћари су успјели да продају, али по нижој цијени него претходних година.

Међутим, са ''чачанком љепотицом'', ситуација је критична. Ранијих година ову стону шљиву извозили су у Европу, а сада не знају шта ће са родом. Продаја не иде.

- Имам око 2.000 стабала љепотице, која је стигла дза бербу али немаш куд да је предаш, немаш коме. Мало су били кренули један дан и стали су. Шљива лежи по земљи, прича Цвико Јовановић из Пушковца.

Откупа нема јер нема извоза, домаће тржиште не може потрошити сав род, а за бербу стижу и друге сорте. Воћари не питају за цијену, важно је да се пропада. Сналазе се на различите начине.

- Возимо на кванташку пијацу у Бијељину, сваки дан , некад се прода некада се не прода, а цијена је 30 ф по кг , или 3 марке по гајби, зависи, наводи Илија Јовановић из Пушковца.Р

Ристо Марјнаовић, из истог села, каже да је принуђен да ставља у ракију,  а и очекује да ћу продати нешто у врећама. Дио рода ће сушити, дио ће у каце за ракију, али све то је мало за род који имају.

- Пропашће милиони тона, не само ова шљива која се сада бере, и све сљедеће сорте ће да пропадну.  Сада зри једна за другом, нисмо никада доживјели да беремо три сорте одједном, прича Драгољуб Јовановић из Тутњевца.

Иако је шљива одличног квалитета, тек по неки камион оде у извоз и то дугогодишњим купцима, каже Драгољуб Јовановић.

Ранијих година извозио је хиљаде тона шљиве. Ове године, каже, шљива је стигла и у Европи, и док имају своју, они не увозе, чувају домаћу производњу.