latinica  ћирилица
08/07/2018 |  09:24 ⇒ 15:29 | Аутор: Независне

Олује и поплаве у Јапану убиле 64 особе, милиони у бијегу

Број мртвих након јаких киша у Јапану повећан је на 64 након што су се ријеке излиле из својих корита и потјерале неколико милиона људи из својих домова, преносе медији у очекивању још барем једног кишног дана.

Јаке кише погодиле су дијелове западног Јапана с три пута више воде него што је уобичајено у јулу, покренуле клизишта и изазвале излијевање ријека из корита, због чега је велик број људи запео у својим домовима или на крововима.

"Никад нисмо доживјели овакве кише", рекао је службеник Јапанске метеоролошке агенције .

"Ово је екстремно опасна ситуација", додао је.

Најмање 64 особе погинуле су, а 44 је нестало, објавила је државна телевизија НХК. Међу несталима је и 9-годишњи дјечак за којег се вјерује да је заробљен у клизишту које је убило троје других људи, укључујући мушкарца у осамдесетим годинама.

"Имам само оно што носим на себи", истакла је за телевизију НХК спашена жена држећи у рукама свог пса.

"Побјегли смо на други спрат, но кад је вода још нарасла отишли смо на трећи", рекла је она.

Јапанска влада успоставила је центар за управљање катастрофом при канцеларији премијера, а око 54.000 спасилаца из редова војске, полиције и ватрогасаца послани су на терен широм југозападног и западног Јапана.

"И даље има многих који су нестали и оних који требају помоћ, боримо се с временом", нагласио је јапански премијер Шинзо Абе.

Упозорења о јакој киши и даље су на снази у три префектуре, а очекује се да ће до понедјељка ујутро у дијеловима острва Шикоку пасти 300 милиметара воде.

Наредба о евакуацији и даље вриједи за око два милиона људи.

Киша је стала и поплаве су се почеле повлачити у неким подручјима.

Упозорења о клизиштима издана су у више од четвртине јапанских префектура.