latinica  ћирилица
08/07/2018 |  11:55 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Брчко: Уручене спасилачке лиценце

Спасиоцима и рониоцима пливачког клуба "Атос", Црвеног крста и Полиције дистрикта Брчко, уручени су сертификати, односно, спасилачке лиценце, које су и међународно признате. У дистрикту Брчко до сада је било 15 лиценцираних спасилаца, а у БиХ 300.

С обзиром на чињеницу да је град Брчко на обали Саве и да је све више Брчака који живе са својом ријеком, расте и потреба за већим бројем спасилаца на води. Један од њих је и Александар Дутић.

"Научили су нас основним стварима, како да помогнемо људима у различитим ситуацијама, поготово у најекстремнијим ситуацијама, када је човјек у води. Штавише, када је у води и када је под водом, не дај Боже", истиче Дутић, иначе члан Пливачког клуба "Атос" из Брчког.

Брчански спасилачко-ронилачки тим прошао је обуку у бањалучком Ронилачком клубу "Бук".

"Постојање спасилаца је веома битно, ради сигурности наших грађана, с обзиром да се већина наших општина и градова налази управо на ријекама. Оно што је битно напоменути јесте да у БиХ већ има 300 лиценцираних спасилаца, који су запослени у току љетног периода. Тако да је данас веома тешко наћи спаисоца, који има лиценцу, који жели да ради, а да нема посла", каже Мирослав Мишковић, координатор за рад Спасилачке службе у БиХ.

"Брчко тренутно има, заједно са Ронилачко-спасилачким клубом "Немо", негдје око 15-ак спасилаца на отвореним водама. Ту су спасиоци 'Немо', 'Атос', 'Сава Брчко', 'Црвени крст'", наводи предсједник Пливачког клуба 'Атос' Драшко Ђурић.

Сетрификате будућим спасиоцима уручио је градоначелник Брчког, који је истакао да им жели што мање посла.

"У сваком случају постојала је потреба и постоји потреба за завршетком и оваквом обуком, и на крају сертификовањем ових спасилаца и ронилаца, јер ми смо град на Сави и увијек постоји потенцијална опасност и ризик", наглашава градоначелник Синиша Милић.

Брчански спасиоци знају своје прве задатке - осим ангажмана на градским базенима, посао ће обављати и на Међународном пливачком маратону, који се у Брчком одржава 21. јула.