latinica  ћирилица
08/07/2018 |  19:20 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Љубиње ишчекује изградњу соларне електране

До краја љета требало би да буде познато име компаније која ће градити соларну електрану у Љубињу. Ријеч је о највећем таквом пројекту у Републици Српској и БиХ. Тендер, који је расписало Министарство индустрије, енегретике и рударства отворен је до краја мјесеца.

За највећу соларну електрану са фотонапонским ћелијама, незванично, заинтересоване су компаније из Кине, Турске и Аустрије. Инвеситицони оквир за соларно поље, снаге 65 мегавата и годишњу производњу од око 104 гигаватчаса струје, износи 150 милиона КМ.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић истиче да је ова инвеситиција веома значајна и за Републику Српску, а не само за Љубиње. Наводи да би општина имала надокнаду за земљиште и произвредену електричну енергију, од 400 до 500 хиљада марака годишње, што је 30 одсто буџета.

Министарство је расписало и услове за изградњу. Изабрани понуђач, будући концесионар, у обавези је да приликом закључивања уговора о концесији плати једнократну концесиону накнаду за уступљено право у износу од минимално 300.000 КМ у буџет Републике Српске. Концесионар ће плаћати у буџет Републике концесиону накнаду за произведену електричну енергију, од чега је 95  одсто средстава приход општине Љубиње. Тај новац општина ће улагати у инфраструктуру.

За изградњу соларне електране, обезбијеђено је 80 хектара земљишта. Послије свих проведених процедура, концесионар би требало да буде познат у септембру. Општина Љубиње, за сличне намјене, располаже са још око стотину хектара земљишта.

Крунић каже да ће општина Љубиње пружити максималну подршку, јер не желе да пропусте такву инвестицију.

Концесија је предвиђена на педесет година. Из ресорног министарства је саопштено да ће инвеститор сам пласирати струју на тржиште. Соларне електране не захтијевају запошљавање већег броја радника. Међутим, шансу за ангажовање домаће радне снаге у Љубињу виде у сезонском послу током припреме терена и градње. Изградња и постављање 260 хиљада соларних модула, трајаће двије године.