latinica  ћирилица
08/07/2018 |  20:37 ⇒ 20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Филму "Изгредници" Гран при 47. Софеста (ВИДЕО)

Гран при 47. Филмског фестивала Софест припао је филму "Изгредници" у режији Дејана Зечевића, саопштио је жири на затварању фестивала у Сопоту.
Светозар Цветковић (Фото: Novosti/P.Milošević) -
Светозар Цветковић (Фото: Novosti/P.Milošević)

Жири у саставу Христина Поповић, Бојан Вулетић и Игор Ђорђевић примијетио је да је страх један од главних мотива који данас покреће свијет, а да Зечевићево остварење "естетиком филм ноара и трилера, изузетне визуелне поетике, на најбољи начин говори о овој универзалној и актуелној теми: живјети у страху, одупријети се правилима и механизмима страха".

"Храбро, бескомпромисно и искрено, аутори су спојили тему, идеју и форму у узбудљиво и оригинално умјетничко дјело", образложио је жири своју одлуку да најбољим филмом Софеста прогласи "Изгреднике".

Награда за најбољу режију додијељена је Лазару Бодрожи за дебитанстки филм "Едерлези Рисинг" који, према оцјени жирија, представља револуционарни искорак у српској кинематографији када је у питању мјешавина жанрова.

"Од научно-фантастичног, егзистенцијалистичкоги љубавног филма, па до високо естетизоване, камерне драме, минималистичке естетике, аутори, конзистентно и стилски уједначено праве изузетан баланс између строгог жанровског и снажног ауторског приступа", наведено је у образложењу.

Награда "Мира Ступица" за најбољу женску улогу додијељена је Јовани Гавриловић за "аутентичан стил глуме и бескомпромисност у одабиру средстава, храбру интерпретацију лика Јованке, којом је на малом простору успјела да изведе бравуру и цијелом филм ("Хоризонти" у режији Светислава Драгомировића) да нову дубину и квалитет, доказавши да мале улоге могу и те како бити значајне".

Награда "Бата Живојиновић" за најбољу мушку улогу отишла је у руке Радована Вујовића за надахнуту глуму која се у интерпретацији лика Александра (филм "Изгредници"), никако не види као глума, већ као интимна и заиста проживљена истина".

"Селекцијом глумачких поступака, са великим осјећајем за мјеру и зналачким вођењем лика кроз филм, Вујовић нас и овом улогом увјерава да спада у ред врсних глумца", истакао је жири.

Специјално признање стручног жирија припало је Марти Бјелици за улогу у филму "Изгредници".

Награда публике припала је филму Предрага Велиновића "Нигдје" којим је отворен Софест 3. јула, од када су приказана 23 филма, од тога 15 у такмичарској селекцији.