latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:30 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Невријеме причинило штету у Новом Граду

Невријеме које је протеклог викенда задесило подгрмечки дио општине Нови Град причинило је штету на путевима и активирало неколико клизишта, рекао је Срни начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Зоран Мијатовић.
Нови Град-невријеме - Фото: СРНА
Нови Град-невријемеФото: СРНА

Он је навео да је у петак, 6. јула, невријеме захватило насеља Чађавица, Ракани, Матавази, Рашће и Блатна.

- Бујица је причинила штету на локалним путним правцима, а на путу Рудице-Латиновић Брод појавила су се два клизишта. На путу Блатна-Рашће, у Матавазима вода је одбила банкине. Подручје око Коп центра у Блатни било је под водом - рекао је Мијатовић и додао да ће надлежне службе данас процијенити могућност санације банкина на путу Блатна-Рашће.

Дио пута Ерцези-Сенићи непроходан је због клизишта, а на путу Ракани-брдо Макивића активирана су три клизишта.

- Пут Ракани-брдо Макивића је непроходан и пролази се кроз једно двориште - рекао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, ситуација је сложена кад је ријеч о клизиштима јер, осим уклањања материјала, треба утврдити разлог зашто су настала.

- Разговараћемо са надлежним министарсвом и очекујемо да ће након тога комисија утврдити штету. У овом тренутку то је тешко јер смо заузети око сређивања инфраструктуре, а постоји могућност да је вода ушла и у објекте - навео је Мијатовић и додао да је много материјала са путева вода однијела у усјеве.

Општинске службе су недавно завршиле процјену штета од полава у марту која износи 630.000 КМ, од чега на стамбеним објектима 21.000 КМ, пословним објектима 8.000 КМ и од клизишта 600.000 КМ.

Осим тога, поплаве у марту је у области пољопривреде причињена штета која је процијењена на 76.000 КМ.