latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:55 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Старјешине ВРС: Манипулација списковима српских војника из 2004. године

Организација старјешина Војске Републике Српске сматра да се спискови припадника свих јединица ВРС у Подрињу и сарајевској регији из 2004. године користе за манипулације јавношћу и стварање нових тензија у БиХ и да иза свега стоји бошњачка политика.
Организација старјешина Војске Републике Српске - Фото: СРНА
Организација старјешина Војске Републике СрпскеФото: СРНА

Из Организација старјешина ВРС истичу да тврдњу да се списковима манипулише доказује и чињеница да се на њима налазе имена бројних рањених, невојног особља, као и појединаца из јединица који уопште нису учествовали у војној операцији у Сребреници.

Ова организација је огорчена најавом предсједника Удружења "Мајке Сребренице" Мунире Субашић да ће њемачким министрима и тужиоцима предати списак са именима више од 22.000 Срба који су, како тврди, "учествовали у геноциду у Сребреници".

Организација старјешина сматра и да иза ове иницијативе стоји бошњачка политика, која уз помоћ међународне заједнице континуирано од 1995. године манипулише истином у вези са догађајима у Сребреници и њеној околини у јулу 1995. године и упорно настоји да грађански рат у БиХ прикаже као агресију на БиХ, Војску Српске као злочиначку оружану силу, а Републику Српску као геноцидну творевину.

"Према таквом мишљењу, сваки припадник Војске Српске који је обукао униформу на простору Подриња и сарајевске регије по аутоматизму је злочинац. Они, стога, траже од њемачких власти забрану путовања људима са списка у Њемачку или одузимање држављанства јер нису пријавили учешће у злочину у Сребреници", наводи се у саопштењу Организације старјешина.

Старјешине Војске Српске наводе да је невјероватно да се српски народ, који је преживио геноцид у Другом свјетском рату од НХД у чијим су јединицама масовно учествовали припадници бошњачког народа, данас од њихових потомака проглашава "геноцидним".

"Неспорно је, да овакве иницијативе непрекидно подгријевају тензије и провоцирају сукобе, урушавајући достигнути ниво суживота у БиХ", истиче се у саопштењу.

Старјешине Војске Српске позивају члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића и српске представнике у заједничким институцијама БиХ да предузму мјере да се овакве иницијативе осуде и спријече.

Из Организације подсјећају да је предсједник Српске 2004. године, уз пријетњу виског представника БиХ Педија Ешдауна, наредио Министарству одбране да се високом представнику и Комисији за Сребреницу доставе спискови припадника свих јединица у Подрињу и сарајевској регији.